Francuska: Gej brakovi po ustavu

Francuski Ustavni sud je presudio da se zakonom kojim se dozvoljava brak istopolnih partnera i njihovo usvajanje dece ne krši ustav.

Izvor: B92

Petak, 17.05.2013.

18:28

Default images

Ovim je izspunjen zahtev da se proceni ustavnost tog akta, koji je podnela desničarska stranka UPM bivšeg predsednika Nikole Sarkozija.

Ovaj zakon je 23. aprila usvojio francuski parlament i za njegovo stupanje na snagu potreban je još samo potpis predsednika Fransoa Olanda, javio je AFP.

U saopštenju Suda, međutim, stoji da usvajanje zakona ne znači automatski i "pravo na dete", kao i da će "interes deteta" u ovakvim slučajevima biti presudan faktor.

Pitanje gej brakova je podelilo Francusku, koja je zvanično sekularna država, ali takođe i pretežno katolička. Na protestima protiv ovog zakona umelo je proteklih meseci da se okupi i više stotina hiljada ljudi, a oni bi se često izrodili u nasilje.

U izbornoj kampanji, "brak za sve" je bilo jedno od ključnih obećanja predsednika Olanda, koji je ovih dana isticao da će potpisati novi zakon čim Ustavni sud da pozitivno mišljenje o njemu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: