I DSS za ocenu ustavnosti sporazuma

Poslanički klub DSS-a i još četiri poslanika podneli su Ustavnom sudu Srbije predlog za ocenu ustavnosti sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Izvor: B92

Sreda, 08.05.2013.

14:00

Default images

Šef poslaničkog kluba DSS-a Slobodan Samardžić kazao je novinarima prilikom predaje tog predloga da stranka očekuje da će Ustavni sud uraditi svoj posao i za par dana doneti odluku.

Prema njegovim rečima, DSS kontinuirano radi na odbrani Ustava i Kosova i Metohije kao sastavnog dela Srbije.

Samardžić je ocenio da sporazum o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine direktno krši Ustav i zakone Srbije, a afirmiše Ustav i zakone "lažne države Kosovo", što je nedopustivo sa stanovišta vitalnih državnih interesa.

"DSS kontinuirano radi na političkom i pravnom terenu u odbrani Ustava Srbije, konkretno Kosova i Metohije kao dela Srbije", naveo je on.

Samardžić je potsetio da Ustavni sud već ima jedan predlog za ocenu ustavnosti kada je rec o sporazumima s Kosovom, ali da je pod pritiscima zastao sa njegovim ispitivanjem, što nije časno.

"Dajemo mu još jednu priliku da izađe u kratkom roku sa zaključkom kojim se sporazum poništava. Ovo je predlog koji odmah treba da ide na ispitivanje i nadamo se da će Ustavni sud časno uraditi svoj posao i da će odbranu interesa Srbije ispuniti", kazao je on.

Prema rečima Samardžića, najvažnije je da kosovski Srbi ostanu jedinstveni u otporu i odupru se manipulaciji vlade i vlasti Srbije i da ne pokleknu pod njihovim pritiscima i pretnjama.

"Poslednja dva dana se govori o odricanju od upotrebe sile. Izvesno je kad neko kaže da neće da upotrebi silu da smatra da može da je upotrebi, a to stavlja do znanja Srbima sa Kosova. Postoji i medijska manipulacija jer se govori o završenoj stvari, da je sporazum rešio status Kosova i da će se Srbi složiti kad tad, ali to je pritisak na koji je Srbija navikla", kazao je on.

Samardžić je naglasio da su Srbi na Kosovu jedinstveni što pokazuje današnji sastanak u Zvečanu.

"Oni ne mogu da odbrane Kosovo bez Srbije i pomoći Vlade, naprotiv vlada čini sve da Kosovo preda, a onda obeća neku naknadnu finasijsku pomoć", kazao je on.

Među poslanicima koji su danas podneli predlog bila su i dva poslanika Srpske napredne stranke - Marjan Rističević i Miodrag Nikolić, kao i dvoje samostalnih poslanika Nikola Tulimirović i Borislav Pelević.

Budući da je DSS danas podneo predlog za ocenu ustavnosti briselskog sporazuma, Ustavni sud je dužan da postupi po tom predlogu. Srpska radikalna stranka je, s druge strane, juče Ustavnom sudu Srbije predala inicijativu za ocenu ustavnosti sporazuma Beograda i Prištine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: