Danas je Praznik rada

Danas se obeležava Međunarodni praznik rada. Nekoliko stotina na protestu u centru grada, mladi obeležavaju praznik tradicionalnim "roštiljanjem".

Izvor: B92, Beta

Sreda, 01.05.2013.

00:19

Default images

Međunarodni praznik rada se obeležava u znak sećanja na oko 40.000 radnika Čikaga koji su 1886. stupili u štrajk tražeći bolje uslove rada.

Drugi kongres Radničke internacionale, odlučio je da se od 1890. 1. maja održavaju masovne manifestacije, demonstracije i štrajkovi, kao jedan od vidova klasne borbe, što je do kraja 19. veka i početkom 20. dobilo masovne razmere.

Prvi maj je u Srbiji prvi put obeležen 1893. godine protestnim skupovima u Beogradu.

Za praznik rada nekoliko sindikata najavilo je odvojene proteste na nekoliko lokacija.

Predstavnici nekoliko sindikata poručili su na skupu na Trgu Nikole Pašića povodom Međunarodnog praznika rada da radnici imaju sve manje prava i zatražili da se poboljša zaposlenih.

Predstavnici sindikalnih organizacija i nekoliko stotina radnika protestovalo je danas, povodom 1. maja, Međunarodnog praznika rada, u centru Beograda zahtevajući bolja prava i položaj za zaposlene, kao i odgovornost ministara za loše stanje u zemlji.

Radnici su noseći transparente "I ti si sindikat", "Danas gladni, sutra žedni" i zastave sindikalnih organizacija sa Trga Nikole Pašića krenuli u protestnu šetnju.

Šetnja se kretala Dečanskom i Makedonskom ulicom, Terazijama i završila se gde je i počela - na Trgu Nikole Pašića.

Saobraćaj nije obustavljen, već je samo privremeno bio prekidan.

Policijski sindikat, Novi sindikat zdravstva i Sindikat industrijskih radnika "Sloga" najavili su će 1. maj obeležiti protestom u Beogradu, ispred spomenika Dimitriju Tucoviću na Trgu Slavija.

Savez samostalnih sindikata Srbije (S S S S) obeležiće Međunarodni praznik rada- Prvi maj simboličnim okupljanjem i šetnjom u centru Beograda.

Skup će početi u 11 sati na Trgu Nikole Pašića, a nakon uvodnih govora okupljeni će se prošetati ulicama u centru grada, kako bi ukazali na siromaštvo, socijalnu nepravdu, ugrožena prava radnika, nezaposlenost..., najavljeno je iz tog sindikata.

U obeležavanju Prvog maja kako je najavljeno, učestvovaće Samostalni sindikat metalaca Srbije, Samostalni sindikat zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj, duvanskoj industriji i vodoprivredi Srbije, Sindikat radnika građevinarstva I IGM Srbije, Sindikat uprave Srbije, Samostalni sindikat hemije i nemetala Srbije.

Takođe, učestvovaće i Samostalni sindikat trgovine Srbije, Sindikat radnika šumarstva i prerade drveta Srbije, Sindikat zaposlenih u komunalno-stambenoj delatnosti Srbije, Samostalni sindikat radnika energetike i petrohemije Srbije, Samostalni sindikat estradnih umetnika I izvođača Srbije i Samostalni sindikat poštanskih radnika Srbije, navodi se u saopštenju.

Potpredsednik SSSS Zoran Mihajlović rekao je Tanjugu da se očekuje između 1.000 i 1.500 aktivista.

''Ovom šetnjom želimo da ukažemo vladi, ljudima koji se bave politikom i ekonomijom u ovoj zemlji da nismo zadovoljni trenutnim statusom'', kazao je Mihajlović.

On je rekao da se godinama unazad priča o nekom poboljsanju i boljem standardu, ali smo, na žalost, svedoci da i dalje živimo u zemlji u kojoj je sve manje zaposlenih, da oni koji rade primaju plate od kojih jedva preživljavaju.

Mihajlović je kazao da se opšte nezadovoljstvo neće generisati kroz taj dan-Praznik rada, ali da će, ukoliko bude potrebe, u narednom periodu odvojiti više dana i napraviti veće proteste kako bi naterali vladu da ispoštuje zahteve.

S druge strane, Asocijacija samostalnih i nezavisnih sindikata neće organizovati okupljanja radnika. Predsednica ovog sindikata Ranka Savić kaže da bi povodom Međunarodnog praznika rada "imalo smisla" organizovanje jedinstvenog sindikalnog skupa, ali o tome nije bilo dogovora sa ostalim sindikalnim organizacijama u Srbiji. Savićeva kaže da položaj radnika u Srbiji nikada nije bio gori.

Ona je, u razgovoru za Radio B92, istakla "ogromnu nesigurnost radnog mesta"."I kada imate radno mesto, ugovori se zaključuju na određeno vreme... Radnik trpi, ćuti, kada pokušava da se suprotstavi, to se završava gubitkom radnog mesta". Ona je podsetila da je Srbija jedna od retkih evropskih zemalja u kojoj raditi ne znači i dobijati zaradu.

Savićeva je istakla i da je u privatnom sektoru sve manji broj organizovanih sindikata, pošto vlasnici jednostavno ne dozvoljavaju osnivanje sindikata. "Normalno da to niko ne kaže direktno, ali ako vi krenete da oformite sindikat, odnosno taj koji je to pokrenuo - on se pozove na razgovor i preti mu se otkazom", rekla je Ranka Savić.

Zaštitnik građana Saša Janković smatra da se Međunarodni praznik rada 1. maj obeležava sa razlogom, ali da u Srbiji nema puno razloga za slavlje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

77 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: