Šabanov spomenik i dalje išaran

Spomenik pevaču Šabanu Bajramoviću u Nišu, koji je oskrnavljen polivanjem farbe i crtanjem kukastog krsta na postamentu, nije očišćen ni posle skoro mesec dana.

Izvor: B92

Sreda, 24.04.2013.

08:46

Default images

Kako stvari stoje neće ni biti dok se ne okonča tender na kome se traži najpovoljnija ponuda.

Gradonačelnik Niša ne zna zašto to još nije učinjeno, a u Direkciji za izgradnju grada kažu da nisu mogli ništa da urade do okončanja tenderske procedure.

Za čišćenje grafita u centru Niša grad je izdvojio 300.000 dinara, što je trostruko manje od sume koje je bila prvobitno predviđena budžetom.

Gradonačelnik Niša kaže da će do kraja nedelje kod spomenika Šabanu Bajramoviću biti postavljene dve kamere za nadzor, jer je ovaj spomenik, od kada je postavljen, 12. avgusta 2010, više puta skrnavljen rasističkim parolama i crtanjem kukastih krstova.

Izvršni direktor Direkcije za izgradnju grada Niša Branislav Jovanović rekao je da je u budžetu predviđena suma od milion dinara namenjena za održavanje spomenika kulture i uklanjanje grafita sa objekata od velikog kulturno-istorijskog značaja za taj grad.

"Raspisana je javna nabavka i za nekoliko dana biće potpisan ugovor sa najpovoljnijim ponuđačem koji će održavati sve spomenike i objekte kulture tokom cele godine", kazao je Jovanović Tanjugu.

Prema njegovim rečima, svake godine se ispiše na stotine grafita na mestima gde to ne bi smelo da se čini, a poslednji primer je ponovno oštećenje spomenika Ssabanu Bajramoviću.

"Takvim neodgovornim i vandalskim ponašanjem gradu se čini velika šteta, to je udar na ugled grada u domaćoj i svetskoj javnosti i udar na gradski budzet iz koga se izdvajaju značajna sredstva", kazao je Jovanović.

On navodi da se oko 10 miliona dinara izdvoji još za popravku oštećenih svetiljki, mobilijara, klupa, korpi.

Grad je najavio postavljanje kamera na mestima gde se nalaze spomenici kulture, a Jovanović navodi da je video nadzor postavljen u parku u Tvrđavi i parku na Čairu.

Pojedini počinioci su poznati, ali su kazne blage da bi se takav vandalizam zaustavio, kazao je on.

Spomenik Šabanu Bajramoviću poslednji put je oštećen krajem prošlog meseca. Spomenik je poliven bojom, a na postolju je iscrtan kukasti krst.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: