SPC: Sporazum je predaja Kosova

O sporazumu Beograda i Prištine oglasila se i SPC, koja u svom saopštenju ističe da je sporazum potpisalo lice s poternice i da je njim Kosovo izgubljeno.

Izvor: B92

Ponedeljak, 22.04.2013.

12:25

Default images

U saopštenju za javnost Svetog arhijerejskog sinoda SPC se navodi da je u "Briselu parafiran tekst sporazuma 'o principima normalizacije odnosâ' između 'Beograda' i 'Prištine', što je, svakako, eufemizam umesto 'Srbije' i 'Kosova, odnosno između predsednika Vlade Srbije i 'predsednika Vlade Kosova', inače lica sa poternice koju je raspisala Srbija".

U, kako se navodi, obraćanju državi Srbiji i srpskom narodu povodom parafiranja sporazuma u Briselu, u saopštenju SPC se navodi i da je "neotklonjivi utisak da se radi o potpunom povlačenju institucionalnog prisustva Srbije na teritoriji njene južne pokrajine, o uspostavljanju ograničene autonomije srpske zajednice na prostoru severno od mosta na Ibru u Kosovskoj Mitrovici, u okviru Tačijevog establišmenta, i, samim tim, o posrednom i prećutnom, ali ipak faktičkom priznavanju postojanja sistema državne vlasti na Kosovu i Metohiji nezavisnog od postojećeg državnog ustrojstva Srbije".

"Stvar je otežana pristankom državnog vrha Srbije na nesmetani proces 'evrointegracijâ' tačijevskog Kosova (bez pomena Metohije, koja zvuči previše pravoslavno i srpski, ali i bez bilo kakvog pominjanja Srbije u tom kontekstu), a nema nikakve sumnje u to da će, posle plaćanja ovako visoke cene za famozni 'datum o početku pregovora', i to pregovora sa nepoznatim brojem novih uslova i sa neizvesnim ishodom, cena za sam eventualni ulazak u Evropsku uniju biti i formalno priznavanje „nezavisnog Kosova“ od strane Srbije i njena obaveza da ne ometa dobijanje stolice 'Kosova' u Ujedinjenim nacijama", navodi se u saopštenju.

"Kako izgleda, posredi je pre čista predaja nego li makar kakva--takva prodaja naše sopstvene vekovne i, u duhovnom i istorijskom smislu, najvažnije teritorije, tempirana od velikih scenarista, inače naših proverenih prijatelja i saveznika, za stotu godišnjicu oslobođenja istorijske Stare Srbije od petvekovnog robovanja Osmanlijama (1389 - 1912/1913).

Nama se čini da bi, u odnosu na ovakav sporazum, i podela teritorije bila bolje, pravednije i održivije rešenje. Takođe se pitamo šta je naša visoka državna delegacija tražila u Moskvi pre nekoliko dana ako je već bila spremna da prihvati „maksimum mogućeg“, koji je ipak manji od „minimuma poželjnog“ sa stanovišta element", zaključuje se u pismu Arhijerejskog sinoda Srpske pravoslavne crkve.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

177 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: