Maduro odneo tesnu pobedu

Kandidat vladajuće partije Nikolas Maduro odneo je tesnu pobedu na predsedničkim izborima u Venecueli nad protivkandidatom Enrikeom Kaprilesom.

Izvor: B92

Ponedeljak, 15.04.2013.

08:00

Default images

Kapriles ne priznaje rezultate.

Maduro je, na juče održanim izborima, osvojio 51 odsto glasova, dok je Kapriles osvojio 49 odsto, navela je agencija AP dok agencija Rojters prenosi da je Maduro osvojio 50,7, a Kapriles 49,1 odsto glasova birača.

Zvaničnici su rekli da je Maduro pobedio Kaprilesa sa razlikom od oko 300.000 glasova. Opozicioni lider Kapriles odbio je da prihvati Madurovu tesnu pobedu i zatražio je ponovno brojanje glasova. "Imamo različite rezultate", istakao je Kapriles u obraćanju naciji nešto posle ponoći, ukazujući na hiljade neregularnosti tokom glasanja.

"Gospodine Maduro, ako ste bili ranije nelegitimni, sada ste to još više", rekao je Kapriles, prenela je agencija Rojters.

Kapriles je juče upozorio da postoji plan da se izmeni izborna volja.

"Skrenuli smo pažnju u zemlji i u svetu na nameru da se promeni izborna volja glasača", napisao je Kapriles na svom nalogu na Tviteru pošto su juče otvorena birališta, prenela je agencija AFP.

Nedavno preminuli venecuelanski lider Ugo Čaves lično je izabrao za svog političkog naslednika Madura.

Čaves je umro 5. marta posle dvogodišnje borbe s rakom, posle čega je usledila kratkotrajna predizborna kampanja.

Pobednik predsedničkih izbora trebalo bi da položi zakletvu 19. aprila, a mandat će mu trajati do januara 2019. godine, pošto treba da završi mandat koji je Čaves trebalo da započne u januaru.

Kastro i Putin čestitali Maduru

Predsednik Kube Raul Kastro čestitao je Nikolasu Maduru na pobedi na predsedničkim izborima u Venecueli.

U čestitki, objavljenoj u listu "Granma", Raul Kastro je istakao da pobeda Madura "govori o jačini ideja i radu komandanta Uga Čavesa" koji je prošlog meseca umro od raka, prenela je agencija AFP.

Ruski predsednik Vladimir Putin takođe je čestitao Nikolasu Maduru na pobedi, saopštila je pres služba Kremlja.

Putin je u čestitki izrazio uverenje da će pod vođstvom Madura Venecuela napraviti dalje korake u jačanju partnerstva s Rusijom i ponovio spremnost Rusije za nastavak razvoja konstruktivnog dijaloga u čitavom spektru bilateralnih i međunarodnih pitanja koja su u interesu obeju država, prenela je agencija Itar Tas.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: