Baba Marta u celom regionu

Sneg i snažan vetar pogodili su ceo region pa su uslovi za saobraćaj otežani. Vozačima se preporučuje maksimalno oprezna vožnja.

Izvor: B92

Utorak, 26.03.2013.

12:30

Default images

U Srbiji sneg neprekidno pada od sinoć, a na većini puteva je saobraćaj otežan, posebno na severu zemlje.

Zimski uslovi proglašeni su na mnogim putevima u Hrvatskom primorju, Lici, zaleđu Zadra i u središnoj i severozapadnoj Hrvatskoj, a na pojedinim putevima je stupila na snagu zabrana za teretna vozila. Problema ima i na putevima u BiH, a na graničnim prelazima u regionu su veliki zastoji.

Zimske službe u Srbiji posipaju so po saobraćajnicama, ali su kolovozi mokri i klizavi, a u nekim delovima zemlje ima od jednog centimetra do pet centimetara snega na putevima prvog prioriteta.

U zlatiborskom kraju veoma je otežan saobraćaj na bočnim putevima, gde je snežni pokrivač viši od pet centimetara.

Sneg, koji od juče pada, usporio je saobraćaj na većini puteva i u istočnoj Srbiji. Zbog klizavog puta više vozila skliznulo je s puta tokom prošle večeri na putnom pravcu Bor - Zaječar preko Nikoličeva.

Na prevoju Čestobrodica, na magistralnom putu Zaječar - Paraćin, ima snega na kolovozu, ali se saobraćaj odvija neometano, rekao je Tanjugu Zvonimir Stanković, šef Službe zimskog održavanja u Lukovu kod Boljevca.

Putarima i vozačima nevolje stvara ledena kiša koja se ledi pri tlu, upozorio je Stanković, koji je podsetio da je zimska oprema na ovom putnom pravcu obavezna.

Ledena kiša, susnežica i sneg otežavaju saobraćaj i preko Crnog vrha na putu Bor - Žagubica, gde je obavezna zimska oprema.

Prema podacima dežurnog meteorologa na Crnom vrhu kod Bora Ivana Birovljevića, vidljivost na toj planini je oko stotinu metara, a vetar duva brzinom do 12 metara u sekundi.

"Prolećna zima" i u narednim danima

U Srbiji će sutra biti pretežno oblačno i hladno, mestimično s kišom i snegom i padavinama slabog intenziteta, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod. Najniža temperatura iznosiće od minus dva do dva, a najviša od dva na severu i u Negotinskoj Krajini do osam stepeni na jugu.

U Srbiji se danas i sutra na severu i zapadu Srbije, na širem području Beograda, u Timočkoj i Negotinskoj Krajini očekuje formiranje i održavanje manjeg snežnog pokrivača, lokalno uz pojavu poledice. Ponegde u Bačkoj visina snežnog pokrivača iznosiće iznad 15 centimetara.

I u Beogradu će sutra biti pretežno oblačno i hladno, ujutro i pre podne padaće povremeno slab sneg, a po podne kratkotrajna kiša ili susnežica.

Sutra uveče i noću očekuje se prestanak padavina i delimično razvedravanje. Vetar će biti slab, južnih smerova. Najniža temperatura iznosiće oko minus jedan, najviša oko tri stepena.

Izgledi za sedam dana, do 3. aprila:
  • u četvrtak će biti toplije, ujutro na jugu i jugozapadu Srbije, a do kraja dana i u ostalim krajevima očekuje se naoblačenje s kišom, na višim planinama i sa susnežicom i snegom. U košavskom području jugoistočni vetar biće u pojačanju.
  • od petka biće pretežno oblačno i toplo, mestimično s kišom i kratkotrajnim pljuskovima. U košavskom području u petak biće umeren i jak, na jugu Banata i olujni, južni i jugoistočni vetar, u subotu i nedelju u slabljenju. Na jugu Banata udari vetra iznosiće više od 24 metra u sekundi.
  • u ponedeljak biće hladnije, tokom dana na severu, a uveče i noću i u ostalim krajevima očekuje se prestanak padavina i delimično razvedravanje.
  • u utorak se očekuje novo naoblačenje s kišom. U Negotinskoj Krajini će do petka biti hladno, povremeno sa susnežicom i snegom, a od subote toplije, povremeno s kišom.

Zavejan i region

Hrvatski mediji su javili da su u prekidu trajektne linije Lopar-Valbiska i Brestova-Porozina te katamaranske iz Splita prema Braču, Hvaru, Korčuli, Lastovu, Visu i Rijeka-Rab-Novalja.

Prema podacima Državnog hidrometeorološkog zavoda, danas će u kopnenom području povremeno padati sneg, najviše u Slavoniji i severozapadnom području. Na severnom Jadranu moguće je mestimice malo snega nošenog burom, a u Dalmaciji ponegde prolazna kiša. Vetar - većinom slab, umeren severoistočni.

I u većem delu Bosne I Hercegovine jutros je otežan saobraćaj zbog snega, javili su mediji u BiH. Posebno se skreće pažnja na deonice u višim planinskim predelima, gde snega na kolovozu ima od 2 cm do 5 cm. Na tim deonicama za teretna vozila s prikolicom i šlepere obavezna je upotreba lanaca. I u nižim područjima Bosne i u Hercegovini upozorava se na raskvašeni sneg ili poledicu na kolovozu.

Apeluje se na vozače da na svim putnim pravcima voze maksimalno oprezno, da drže odstojanje između vozila i da na put ne kreću bez zimske opreme, koja je i zakonski obavezna do 15. aprila.

U Sloveniji će tokom dana snežne padavina prestati, a vetar oslabiti. Dnevne temperature, kako se navodi, neće prelaziti nulti podeljak. Posle oblačnog dana, po podne se očekuje delimično razvedravanje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: