Senat o merama kontrole oružja

Odbor za pravosuđe američkog Senata podržao je predlog demokrata da se prilikom kupovine oružja vrše detaljnije provere prošlosti osobe koja kupuje naoružanje.

Izvor: B92

Utorak, 12.03.2013.

21:14

Default images

Odbor je, sa deset glasova "za" demokratskih senatora, izglasao predlog, iako je protiv bilo svih osam republikanaca koji su članovi ovog tela. Provere pri kupovini oružja jedna su od mera predsednika Baraka Obame za smanjenje nasilja u SAD.

Pored ove mere, usvojen je i federalni program finansiranja zaštite učenika u školama, što su podržali senatori iz obe partije.

Najkontraverznija mera koju je predložio Obamin tim - zabrana prodaje jurišnog automatskog oružja, naći će se pred Odborom u četvrtak.

Predlog o rigoroznijim proverama osoba koje kupuju oružje potekao je od senatora Čarsla Šumera iz Njujorka, koji je kazao da, iako to nije idealan zakon, pomoći će da se smanji kriminal u Americi.

Republikanci su, s druge strane, ocenili zakonsko rešenje kao loše, rekavši da kriminalci ionako ne kupuju legalno oružje.

Senator Šumer je na to odgovorio da republikanci imaju takav stav samo kada je prodaja oružja u pitanju, dok kada se uvode strože mere u borbi protiv terorizma nikada ne kažu "teroristi ionako neće poštovati te zakone".

Istraživanje "Vašington posta" i ABC televizije pokazuje da devet od deset Amerikanaca podržava strože provere osoba koje kupuju oružje.

Do debate kako rešiti problem sa oružjem došlo je nakon masakra u školi u gradiću u Konektikatu, kada je u decembru prošle godine ubijeno 27 osoba, od kojih 20 dece.

Obamina administracija je predložila niz mera za rešavanje tog problema, dok im se republikanci uglavnom protive, potpomognuti jakim lobistima iz Nacionalne asocijacije za oružje (NRA).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: