Kirbi: Ne treba nam RS na Kosovu

SAD ne žele novu Republiku Srpsku na Kosovu jer "to nije dobro ispalo ni u BiH", rekao je američki ambasador u Srbiji Majkl Kirbi.

Izvor: B92, Beta

Utorak, 05.03.2013.

16:09

Default images

Kirbi je novinarima u Novom Pazaru kazao da SAD sa interesovanjem razmatraju predlog Beograda o zajednici srpskih opština na Kosovu. Međutim, on je kazao da Sjedinjene Države još ne znaju šta takav predlog (zajednica srpskih opština) zapravo znači.

"Želimo da u pregovorima (Beograda i Prištine) dođe do rešenja za razlike koje postoje", rekao je američki ambasador.

Kirbi je dodao da se traga za dugotrajnim i prihvatljivim rešenjem i da obe strane moraju da pokažu hrabrost.

"Nije tajna da SAD ne žele Republiku Srpsku na Kosovu, jer to nije dobro ispalo ni u Bosni i Hercegovini", dodao je on.

Ambasador je izrazio nadu u uspeh pregovora Beograda i Prištine, "ne samo zbog pridruženja Uniji, već i zbog toga što problem koji dugo traje treba da se reši".

"Vidimo određenu dozu ozbiljnosti kojom Vlada Srbije želi i pokušava da reši probleme... Mi ćemo uraditi sve što možemo da ohrabrimo obe strane da nastave dijalog i dođu do prihvatljivog sporazuma za obe strane", rekao je Kirbi.

Ambasador je podsetio na tešku istoriju bivše SFRJ u poslednjih 20 godina i potrebu da se Srbija sada bavi zapošljavanjem i ekonomskim razvojem.

Beogradski dnevnik "Blic" objavio je danas da se jedino SAD, od pet uticajnih zapadnih država, protive izvršnim ovlašćenjima za zajednicu srpskih opština koju predlaže Beograd. Priština odbija da prihvati takva ovlašćenja za zajednicu, a srpski premijer Ivica Dačić je kazao da Srbija od toga ne može da odustane.

Premijer Ivica Dačić izjavio je da je za srpske opštine na Kosovu neophodno naći nestandardno rešenje, jer je cela situacija na Kosovu nestandardna, ali i da postoje neke crvene linije ispod kojih Srbija ne može da ide.

"Srpska strana nastaviće da insistira da zajednica srpskih opština dobije izvršna i zakonodavna ovlašćenja. Svi moraju da shvate da Srbija ne igra nikakvu igru i da ne pokušava da dobije na vremenu, jer ga nemamo. Ako dodjemo do rešenja koje neće biti moguće praktično sprovesti, onda smo potpuno promašili temu. To što Srbija očekuje datum za početak pregovora sa EU neće biti razlog da se nešto prihvati po svaku cenu, ali je u interesu svih da se proces normalizacije otkoči. Mi smo konstruktivni, ali za dogovor je potrebno dvoje, odnosno troje, a u ovom slučaju možda i više”, rekao je Dačić.

I potpredsednica vlade za evropske integracije Suzana Grubjećić ističe da se ne pregovara zbog datuma, nego zarad pokušaja da se pitanje Kosova reši.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

202 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: