Perišić: Presuda doprinos za Srbiju

Momčilo Perišić rekao po dolasku u Beograd da je oslobađajuća presuda skroman doprinos da se skine anatema sa srpskog naroda o navodnom kršenju ratnog prava.

Izvor: B92

Petak, 01.03.2013.

13:02

Default images

Momčilo Perišić, koga je Haški tribunal oslobodio optužbi za ratne zločine, stigao je vladinim avionom u 12.50 sati na beogradski aerodrom “Nikola Tesla”. Na pisti su ga sačekali predstavnici Kancelarije za saradnju s Haškim tribunalom, dok su ga brojni članovi porodice, prijatelji i predstavnici medija čekali u salonu za posebne zvanice.

"Pozdravljam novinare Srbije sa željom da budemo onakvi kakvi smo bili u najtežim trenucima naše istorije...Kao što znate ja sam na frontu, zajedno sa najbojim sinovima naše zemlje, branio čast dostojanstvo i živote naših građana a posle zajedno, sa demokratskim snagama, borio se protiv totalitarnog režima, a potom otišao u Hag bez ikakve kalkulacije, sa željom da pred tim sudom odbranim čast i dostojanstvo vojske kojoj sam pripadao, naroda i države", rekao je bivši načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije Perišić brojnim domaćim i stranim novinarima na beogradskom aerodromu, nakon što je avionom Vlade Srbije došao iz Holandije.

General se zahvalio timu koji ga je branio predvođenim advokatom Novakom Lukićem.

"Dokazao sam da uporan, pismen, istrajan general može da bude uspešan na svim frontovima", rekao je Perišić. Na pitanje novinara šta namerava sada da radi, Perišić je rekao da će biti vremena za razgovor, a da sada žuri, jer ga čeka porodica.
Foto: Beta, AP
"To je jedini general koga su Hrvati osudili na 20 godina robije, ne zato što je bio zločinac, nego zato što je branio svoj narod", rekao je penzionisani pukovnik Dragoljub Stanišić.

Upitan da li je verovao u oslobađajuću presudu, Stanišić kaže: "Jesam, zato što je pošten, ali Srbija mu nije pomogla - pomogli su mu Gotovina i Markač, jer nisu imali obraza da ga drže bez ikakvog razloga. A Toma Nikolić i Ivica Dačić treba da se stide, ovde im je bilo mesto".

Perišića su na aerodromu dočekali državni sekretar Ministarstva odbrane Zoran Đorđević i pomoćnik ministra pravde Milisav Čorugić.

Žalbeno veće Haškog suda naložilo je da Perišić, koji je prethodno bio osuđen na 27 godina zatvora za ratne zločine u BiH i Hrvatskoj, odmah bude pušten na slobodu.

U septembru 2011. prvostepeno veće Tribunala osudilo je generala Perišića (68) na 27 godina zatvora zbog pomaganja i podržavanja artiljerijskih i snajperskih napada na civile u Sarajevu sa položaja Vojske Republike Srpske 1993-95 i ubistva oko 7.000 Muslimana i premeštanja stanovništva Srebrenice u julu 1995. godine.

Perišić je bio osuđen i zato što nije sprečio i kaznio počinioce raketnih napada na Zagreb u maju 1995, u kojem je poginulo sedam civila, na osnovu nalaza da je imao efektivnu komandu i kontrolu nad vojskom Republike Srpske Krajine.
Foto: Beta, AP
Perišić se dobrovoljno predao Haškom tribunalu 7. marta 2005, na dan kada je optužnica protiv njega obelodanjena.

O budućim planovima, general nije hteo da govori, a novinarima je poručio da će biti vremena za razgovore i objašenjenja. Ipak, prvi intervju obećao je upravo našoj televiji, tako da će eksluzivno gostovati u emisiji "Između dve vatre" u subotu u 19h.

"Nije kompenzacija za Gotovinu i Markača"

Perišićev branilac Novak Lukić rekao je za B92 da nije znao da će Perišić sigurno biti oslobođen.

"Svojevremeno sam izjavio da me ništa više ne može iznenaditi. Nisam mogao da kazem da će sigurno biti oslobođen, priželjkivao sam da će sve biti dobro i to posebno posle žalbene rasprave", rekao je Lukić.

On je dodao da oslobađanje Perišića nije kompenzacija zbog oslobađanja hrvatskih generala Gotovine i Markača.

"Nema veze sa presudom Gotovine. Čvrsto stojim da iza ove presude stoji tim odbrane", kazao je Lukić.

On je naveo i da je najvažnije u presudi što je utvrđeno da ne postoji nikakva veza između pomoći Vojske Jugoslavije i zločina.

"Presuda je činjenično jako važna u tom kontekstu da Vojska Jugoslavije i državni vrh Jugoslavije nisu pomagali zločine", rekao je Lukić i dodao da je najinteresantnije u toj presudi što se stvar posmatra krivično-pravno, a ne u pogledu objektivne odgovornosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

91 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: