"Džihadisti Sirije pretnja Evropi"

Što duže bude trajao sirijski konflikt, veća je opasnost od nastanka nove generacije militantnih ekstremista koji su pretnja za Britaniju i Evropu, smatra Hejg.

Izvor: B92

Četvrtak, 14.02.2013.

20:45

Default images

Govoreći o strategiji bezbednosti, britanski ministar spoljnih poslova Vilijam Hejg se osvrnuo i na Rusiju, koja ima sopstvene probleme s napadima militantnih islamista, ali zajedno s Kinom uporno blokira akciju Saveta bezbednosti UN protiv sirijskog predsednika Bašara al-Asada, preneo je Rojters.

Rat između Asadovog režima i pobunjenika, koji traje skoro dve godine i u kojem je poginulo gotovo 70.000 ljudi, postao je svojevrstan magnet za strane džihadiste koji žele da zamene Asadovu, uglavnom sekularnu vladavinu radikalnim islamskim uređenjem, navodi britanska agencija.

Hejg je rekao da Britanija nije izgubila veru u revolucije arapskog proleća, ali je upozorio da je Sirija najakutniji slučaj pobune koju su "uzurpirali" ekstremisti. "Sirija je destinacija broj jedan za džihadiste širom sveta", ocenio je on u govoru o britanskoj strategiji za borbu protiv terorizma u Kraljevskom institutu RUSI.

"To uključuje izvestan broj pojedinaca povezanih sa Ujedinjenim Kraljevstvom i evropskim zemljama. Oni možda ne predstavljaju pretnju nama ako prvo odu u Siriju, ali ako prežive, neki mogu da se vrate ojačani u svojoj ideologiji i sa iskustvom u rukovanju oružjem i eksplozivima", rekao je on.

Hejg je zatražio od Kine i Rusije da podrže napore Saveta bezbednosti UN da se pronađe rešenje za konflikt koje bi uključivalo opoziciju i "elemente režima", jer će se svet u protivnom suočiti sa, kako kaže, sve većim rizikom da će u Siriji biti upotrebljeno hemijsko ili biološko oružje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: