UN će oštro odgovoriti Pjongjangu

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija preduzeće "veoma jaku" akciju kao odgovor na nuklearnu probu koju se Severna Koreja sprema da izvede.

Izvor: B92

Ponedeljak, 04.02.2013.

22:14

Default images

Kim Suk, ambasador Severne Koreje u UN, rekao je da je, izgleda, "neminovna" nuklearna proba koju Pjongjang priprema.

Dodao je da je 15 članova Saveta "jedinstveno i odlučno" u volji da odgovore na tu probu koju je opisao kao "opasan pokušaj podrivanja autoriteta i kredibiliteta Saveta bezbednosti UN".

"Ne možemo sedeti skrštenih ruku pred provokativnom i razornom inicijativom Severne Koreje", rekao je on.

"Očekujem veoma jake mere" Saveta bezbednosti UN u slučaju da Severna Koreja izvede nuklearnu probu. Južna Koreja je tokom februara na rotirajućoj dužnosti predsedavajuće Saveta bezbednosti. Ona je od 1. januara nestalna članica tog tela, s mandatom od dve godine.

Pjongjang je najavio nameru da izvede treću nuklearnu probu - prethodne su bile 2006. i 2009. godine, u znak odmazde zbog januarske odluke Saveta bezbedbosti UN da proširi sankcije protiv severnokorejskog režima zbog ispaljivanja rakete mesec dana ranije. Južnokorejski stručnjaci smatraju da će nuklearna proba biti uoči kineske Nove godine, 10. februara, dok se 16. februara u Severnoj Koreji slavi godišnjica rodjenja Kim Džong Ila, umrlog 2011, oca sadašnjeg vodje Kim Džong-Una.

Nekoliko rezolucija Ujedinjenih nacija zabranjuje Severnoj Koreji svu nuklearnu ili balističku aktivnost. Ispaljivanje raketa i nuklearne probe su Pjongjangu od 2006. doneli niz sankcija, uključujući zamrzavanje imovine severnokorejskih preduzeća i zabranu putovanja državnih zvaničnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: