SPC i vernici slave Badnji dan

SPC i vernici koji poštuju julijanski kalendar obeležavaju Badnji dan, pripremajući se za proslavu Božića - rođenje Isusa Hrista.

Izvor: B92, Tanjug

Nedelja, 06.01.2013.

10:02

Default images

Službama bdenija u hramovima i paljenjem badnjaka u portama, ali i na gradskim trgovima, najavljuje se rođenje Spasitelja, čiji se dolazak na svet slavi kao početak novog vremena.

U Beogradu, ispred Crkve Pokrova presvete Bogorodice održana je tradicionalna "zvezdarska litija", od Kajmakčalanske, Pop Stojanovom ulicom, Bulevarom kralja Aleksandra do trga ispred opštine Zvezdara.

Kako je najavljeno iz opštine Zvezdara, na trgu je bio održan svečani obred unošenja badnjaka, uz prisustvo sveštenstva i crkvenog hora, a zatim i lomljenje česnice sa dukatom.

U Gradskoj opštini Zemun na platou ispred zgrade opštine organizovano je nalaganje badnjaka, a starešinstvo Hrama svetog oca Nikolaja, zvaničnici opštine i građani uneće badnjak u gradsku kuću.

Ispred Hrama Svetog Save na Vračaru biće organizovano paljenje badnjaka, dok će u maloj crkvi biti organizovano večernje.

Patrijarh Irinej prisustvovaće paljenju badnjaka u crkvi Aleksandra Nevskog u centru Beograda, a tom činu prisustovaće i gradonačelnik Beograda Dragan Đilas.
Zvezdarska litija (Tanjug)
Badnji dan je poslednji dan Božićnog posta, ali i vreme kada se u pravoslavne domove unosi badnjak, po kome je praznik i dobio ime, a kome je pravoslavna crkva dala poseban smisao, jer je ime badnjak povezano sa rečju bdeti, budući da se na taj dan bdelo čekajući rođenje Spasitelja.

Prema običaju, badnjak se pali uoči praznika i gori do Božića, kada se objavljuje radost Hristovog rođenja.

Badnjak je, po pravilu, mlado cerovo ili hrastovo drvo i predstavlja simbol drveta koje su, kako kaže predanje, pastiri doneli Josifu i Mariji da založe vatru i zagreju pećinu u kojoj je rođen Isus.

U pravoslavnim kućama Badnje veče je porodični praznik kada se ukućani okupljaju oko obavezno posne trpeze na kojoj su riba, suve šljive, orasi...

Božić počinje u ponoć prvim Božićnim liturgijama, a patrijarh srpski Irinej služiće Božićnu svetu liturgiju u Spomen-hramu Svetog Save na Vračaru.

Pored SPC, Božić 7. januara proslavljaju Ruska pravoslavna crkva, Jerusalimska patrijaršija, Sveta Gora, starokalendarci u Grčkoj i egipatski Kopti, koji poštuju stari, Julijanski kalendar.

SPC Božić slavi tri dana, a na sam dan Božića služi se liturgija Svetog Jovana Zlatoustog. U svim krajevima Srbije, danas se obeležava Badnji dan, a vernici se pripremaju za večerašnje paljenje badnjaka i sutrašnje obeležavanje rođenja Isusa Hrista. .

Srbi na Kosovu i Metohiji rano jutros započeli su obeležavanje Badnjeg dana, odlaskom u obližnje šume po badnjak. Nažalost, desio se i incident na badnji dan na Kosovu. Grupa kosovskih Albanaca blokirala je dolazak pravoslavnih vernika u crkvu Uspenja presvete Bogorodice u Đakovici, javlio je RTS.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

57 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: