Državu tužilo 20.000 građana

I dalje veliki broj ljudi vodi sudske sporove protiv Srbije, uglavnom zbog kredita i naknada. Trećina se nagodila i naplatila između 3.000 i 1.800.000 dinara

Izvor: B92

Petak, 28.12.2012.

22:39

Default images

Otkad je uvedena obaveza da građani, pre nego što tuže državu, pokušaju sa njom da se nagode, broj tužbi protiv Srbije konačno je počeo da pada. To znači da su manji i troškovi parničnih postupaka, pa je više novca ostalo u budžetu.

U ovoj godini u Republičkom javnom pravobranilaštvu, koje zastupa državu u sporovima i u sedištu i u odeljenjima širom zemlje, u radu je bilo 57.108 parničnih predmeta i 54.857 izvršnih. Poređenja radi, prošle godine parnica je bilo 61.157.

Od toga, po rečima zamenika republičkog pravobranioca Savke Mangović, novih tužbi ove godine bilo je 23.417, a izvršnih predmeta 57.965. U 93 odsto slučajeva Srbija je tužena, a samo u sedam odsto ona je tužilac.

Na meti nezadovoljnika, koji traže pravdu pred sudom najčešće su bili Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, zbog duga na ime subvencionisanih kredita, i Ministarstvo pravde i državne uprave, zbog neosnovanog pritvora i troškova krivičnog postupka, ali i neplaćanja advokata za službene odbrane. Tu je i MUP, takođe zbog naknade advokatskih troškova.

A država je najčešće podnosila tužbe zbog naknada štete, iseljenja iz stanova i poslovnih prostora u državnoj svojini, utvrđivanja vlasništva...

Međutim, otkad je Zakonom o parničnom postupku, u februaru ove godine, kao obaveza uveden pokušaj poravnanja, mnogi sudski procesi su izbegnuti, i to najčešće kad je u pitanju naknada advokatskih troškova.

Tako je u ovoj godini RJP dobilo 12.490 predloga za mirno rešenje spora, od čega je trećina rešena pozitivno. Sklopljeno je 4.200 sporazuma između stranaka i države. Visina nagodbi kretala se između 3.000 i 1.800.000 dinara, s tim što je ovako visokih poravnanja, po rečima Savke Mangović.

"Institut medijacije pokazao se kao koristan po budžet. Država bi, ako želi da se ponaša domaćinski, trebalo da ga zadrži. Da nije bilo dogovora, svaki taj predmet koštao bi mnogo više. Na primer, najniža advokatska tarifa ide od 6.000 dinara naviše, pa kamate na osnovni dug koje s trajanjem postupka rastu"

Još nema tačnih procena koliko je država uštedela, ali je sigurno da se ovi iznosi mere u milionima dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: