Selaković: Više nema nedodirljivih

Ministar pravde Nikola Selaković kaže da je Evropska komisija pozdravila hapšenje Miroslava Miškovića i ohrabrila evropsku perspektivu Srbije.

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 13.12.2012.

12:30

Default images

"Hapšenje je pozdravljeno iz Evropske komisije, kao što je rekao komesar (Štefan) File, ovo je veliko ohrabrenje za evropsku perspektivu Srbije, a ja ću, podržavajući tu izjavu, dodati i da je ohrabrenje za građane Srbije, jer mogu da vide da država nije mrtva", rekao je Selaković novinarima u pauzi konferencije Razvoj elektronske uprave u Srbiji.

Portarol komesara Štefana Filea, Petar Stano, juče je u Briselu, odgovarajući na pitanje novinara da prokomentariše vest iz Srbije o privođenju Miškovića, rekao da je "Brisel ohrabren potezima Vlade Srbije u borbi protiv korupcije, ali da ne ulazi u detalje konkretnog slučaja".

Selaković danas dodaje i da će dalja istraga pokazati da li je vlasnik Delte Miroslav Mišković uputio ozbiljne pretnje potpredsedniku Vlade Aleksandru Vučiću, pri hapšenju.

"To su reči koje su izrečene u afektu. Ako imate čoveka za koga je bilo nezamislivo da se nađe iza rešetaka, sigurno da je mnogo štošta izrečeno u afektu, da li je pretnja bila ozbiljna - videćemo, pokazaće dalja istraga", rekao je Selaković.

Ministar je ocenio da je hapšenje Miškovića i još devetorice osumnjičenih za malverzacije u privatizacijama putarskih preduzeća, "početak sređivanja države i vraćanja instrumenata vlasti u ruke države".

"Hapšenje je pokazatelj da nema nedodirljivih i onih na koje se zakon ne odnosi. Za ovo je bilo potrebno dosta hrabrosti i političke volje", dodao je Selaković.

Profesor Fakulteta političkih nauka Zoran Stojiljković kaže da privođenje Miškovića, Mila Đuraškovića i ostalih koji imaju veze s privatizacijom putarskih preduzeća, može biti važan teg u poziciji Srbije, u trenutku kada se vaga da li je počinjeno dovoljno kada se u junu ili ranije bude odlučivalo o našoj kandidaturi.

Istraga o slučaju "Mišković" mogla bi domaćoj javnosti konačno da odgovori i na pitanje kakve su veze države s krupnim kapitalistima, dodaje on.

“Zašto je ovo važno? - Zato što kad se procesuira neko poput Miškovića, onda se zna da je koruptivni okvir nešto što ima veze sa državnim organima, nosiocima javnih funkcija, direktorima javnih preduzeća i niko od tih ljudi ne može biti imun na odgovornost”, smatra Stojiljković.

Za borbu protiv korupcije biće veoma značajno da se ispitaju sumnje u privilegovan status Miroslava Miškovića, ali i drugih vlasnika krupnog kapitala kod vlasti kao i skriveno finansiranje političkih stranaka, ocenjuje organizacija Trasnparentnost Srbija.

Navode da bi od velikog značaja bilo i da se ispitaju tvrdnje potpredsednika vlade Aleksandra Vučića o ljudima iz vlasti koji su dobijali od Miškovića trideset do pedeset hiljada evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: