Dačić se sastao sa Hristofijasom

Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić, koji boravi u zvaničnoj poseti Kipru, sastao se danas s kiparskim predsednikom Demetrisom Hristofijasom.

Izvor: B92, Tanjug

Petak, 07.12.2012.

13:29

Default images

Nakon sastanka, srpski premijer je istakao tradicionalno prijateljske odnose Srbije i Kipra. "Imamo mnogo zajedničkih detalja iz istorije, imamo mnogo primera naših bratskih odnosa, ali imamo i zajedničke probleme", rekao je premijer Dačić, govoreći o narušavanju teritorijalnog integriteta.

Kako je navedeno u saopštenju iz kabineta Dačića, koji je i ministar unutrašnjih poslova Srbije, on je takođe izrazio zahvalnost Kipru na podršci u rešavanju pitanja Kosova i naglasio da mogu da računaju na punu podršku Srbije oko kiparskog problema.

Ističući značaj jačanja bilateralnih odnosa, predsednik Vlade Srbije je rekao da je danas dogovoreno da se godišnje održavaju samiti dveju zemalja, koji bi se neizmenično održavali u Srbiji i na Kipru. Takođe je zaključeno da treba unaprediti ekonomsku saradnju s obzirom na to da postoje zajednički ekonomski interesi. Premijer Dačić je naglasio da će se lično angažovati na jačanju odnosa Kipra i Srbije, navodi se u saopštenju.

Premijer Dačić zahvalio je predsedniku Kipra na podršci tokom predsedavanja EU. On je izrazio očekivanje da će Srbija dobiti pozitivno mišljenje i mogućnost da u martu otpočne pregovore sa Evropskom unijom. On je ocenio da Srbija nikada nije bila bliže članstvu u EU i da su zbog toga ovi dani veoma važni za Srbiju.

Kiparski predsednik je izrazio zahvalnost za neprekidne napore u cilju proširenja saradnje između naše dve zemlje.

On je naglasio da Kiparska Republika ostaje posvećena i snažno podržava evropsku perspektivu Srbije, kao uostalom i sama EU. Kipar želi da Srbija što pre otpočne pregovore za članstvo Srbije i da veruje da će stabilnost i razvoj balkanskih zemalja kao jedinstvenog prostora naći pomoć u okviru EU. Hristofijas je pozdravio dijalog između Beograda i Prištine. "Kiparska republika ne priznaje niti će priznati jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova, a to je principijalni stav, baziran na međunarodnom pravu. Rešenje mora da bude rezultat zajedničkih konsultacija koje će rezultirati dogovorenim sporazumom. To rešenje mora da poštuje teritorijalni integritet Srbije i da bude odobreno od strane Saveta bezbednosti UN-a", rekao je predsednik Hristofijas.

On je izrazio duboku zahvalnost kiparskog naroda za čvrst principijelan stav srpskih vlasti oko kiparskog problema. "Neprestana pomoć i podrška prijateljskih zemalja kao što je Srbija ojačava naše napore za oslobođenje od okupacije", zaključio je kiparski predsednik, navedeno je u saopštenju iz kabineta Dačića.

Dačić je danas, tokom zvanične posete Kipru, obišao Patrolnu bazu "Stefan Nemanja", kontigent Republike Srbije u Misiji UN na Kipru -UNFICYP.

Kontigent Republike Srbije čine pripadnici Vojske Srbije i Ministarstva unutrasnjih poslova, rečeno je Tanjugu u MUP-u.

Misija UN na Kipru je uspostavljena 27. marta 1964. godine, Rezolucijom UN 186, s ciljem sprečavanja daljih sukoba kiparskih Grka i Turaka na ostrvu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: