Četvrtak, 06.12.2012.

07:59

Kairo: 7 mrtvih, tenkovi na ulicama

Egipatska vojska razmestila tenkove na trgu Tahrir u Kairu i naredila demonstrantima da se raziđu. Sukob pristalica i protivnika Muhameda Morsija. Sedam žrtava.

Izvor: Tanjug

Default images

Povređeno je 644 ljudi.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Egipta je rano jutros saopštilo da je tokom noći povređeno 276 ljudi, među kojima je 35 policajaca, a da su grupe koje su se sukobile ispred predsedničkog kompleksa bacale Molotovljeve koktele, kamenice i štapove, javio je AP.

Najžešći okršaji otkad su u Egiptu u junu održani prvi slobodni predsednički izbori, na kojima je pobedio Morsi, član islamističke Muslimanske braće, izbili su protekle noći i nastavili se i danas, a učesnici sukoba bacali su jedni na druge kamenice, "molotovljeve koktele" i petarde.

Egipatska Republikanska garda naredila je sukobljenim grupama da do 15 sati napuste prostor ispred predsedničke palate, izvestile su agencije.

Morsijeve pristalice su se povukle, ali je opozicija najavila nove proteste ispred njegove palate. Iz predsedničkog kabineta je saopšteno da će se Morsi popodne obratiti narodu preko televizije.

Vojska je odigrala veliku ulogu prilikom svrgavanja predsednika Hosnija Mubaraka prošle godine u narodnoj pobuni, preuzela je državu u prelaznom periodu, ali se nije mešala u najnoviju krizu vezanu za dekret, usvojen 22. novembra, kojim je Morsi sebi obezbedio veoma široka ovlašćenja.

Egipatska opozicija nazvala je ta ovlašćenja "faraonskim" i zatražila da se odbace i dekret i nacrt novog ustava.

Usvajanje nacrta ustava prošle sedmice dolilo je ulje na vatru postojećoj krizi pošto liberali i hrišćani smatraju da on ne garantuje ni slobodu veroispovesti, ni slobodu štampe, i da otvara put za strogu interpretaciju šerijatskog zakona.
Foto: Beta, AP
Noćašnje ulične borbe u kvartu Heliopolis najintenzivnije su nasilje otkako je počela kriza u Egiptu 22. novembra, kada je Morsi usvojio dekret kojim je sebi dao široka ovlašćenja.

Nasilje se juče proširilo i na druge delove zemlje - Morsijevi protivnici zapalili su kancelarije islamističkog pokreta Muslimanska braća u Suecu i Ismailiji, istočno od Kaira, a sukobi su izbili i u industrijskom gradu Mahalah i provinciji Menufijah u delti Nila, severno od prestonice.
Foto: Beta, AP
Kriza u Egiptu kulminirala je usvajanjem nacrta ustava u skupštini prošle sedmice, koji, kako kritičari tvrde, ne garantuje ni slobodu veroispovesti, ni slobodu štampe, i otvara put za strogu interpretaciju šerijatskog zakona.

Opozicija je za danas najavila nove proteste i odbacila sve pozive na dijalog dok se nacrt ustava ne opozove.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nešto se sprema... Bunkeri i rovovi na granici?

Poljska je počela da postavlja još veći broj metalnih barijera duž svoje granice sa Belorusijom kako bi odvratila nelegalnu migraciju i planira da ojača granicu sa Rusijom, saopštilo je danas poljsko Ministarstvo odbrane.

19:38

9.5.2024.

1 d

Svet

Amerika se predomislila: "Povlačimo"

Sjedinjene Američke Države su povukle licence kompanijama kao što su Intel i Kvalkom za isporuku 4G čipova za laptopove i mobilne telefone kineskom proizvođaču telekomunikacione opreme Huavei Technologies, ​​rekla su tri izvora.

9:51

9.5.2024.

1 d

Podeli: