Vatikan: Mikročipovi za sveštenike

Vatikan uvodi nove mere bezbednosti posle curenja poverljivih informacija iz Svete stolice, u pokušaju da spreči izbijanje sličnog skandala.

Izvor: Beta
Papa i kardinali (Foto: Beta/AP, arhiva)
Papa i kardinali (Foto: Beta/AP, arhiva)

Zaposlenima i sveštenstvu u Vatikanu biće tako izdate lične isprave s mikročipom koji će omogućiti praćenje njihovog kretanja, prenosi danas britanski Telegraf.

Još oštrije mere kontrole već su uvedene za sve one koji traže pristup arhivama ili dosijeima Vatikana.

Pristup delu Vatikana u kojem se nalazi rezidencija pape Benedikta Šesnaestog, kao i kancelarijama njegovih saradnika, potpuno je onemogućen svima koji nemaju strogo odobrene dozvole.

Za uvođenje novih bezbednosnih procedura, koje će početi da se sprovode od 1. januara, zadužen je slovenački sveštenik Mitja Leskovar, kontraobaveštajni štručnjak s nadimkom "Monsinjor 007".

Hiljade pripadnika sveštenstva i zaposlenih u Vatikanu biće obuhvaćeno novim pooštrenim merama kontrole.

Najava uvođenja novih mera objavljena je pošto je Klaudio Šarpeleti, kompjuterski stručnjak osuđen za pomaganje bivšem papinom batleru Paolu Gabrieleu u pribavljanju poverljivih informacija, odustao od žalbe na presudu.

Šarpeleti je osuđen u novembru za pomaganje Gabrieleu, takođe osuđenom za krađu poverljivih dokumenata i njihovo dostavljanje jednom italijanskom novinaru, u skandalu koji je uzdrmao Vatikan početkom godine.

Info

Toplo, do 37 stepeni

U Srbiji će danas biti pretežno sunčano, a u centralnim i južnim delovima zemlje veoma toplo, s temperaturom do 37 stepeni Celzijusa, saopštio je RHMZ.

Društvo sreda 29.07. 01:00 Komentara: 0

Na današnji dan, 29. jul

1526 - U pohodu na Ugarsku, turska vojska je posle tronedeljne opsade zauzela Petrovaradin. Turci su zatim osvojili susedne gradove u Sremu i kod Osijeka izgradili

Razno sreda 29.07. 00:00 Komentara: 0
strana 1 od 36988 idi na stranu