Vatikan: Mikročipovi za sveštenike

Vatikan -- Vatikan uvodi nove mere bezbednosti posle curenja poverljivih informacija iz Svete stolice, u pokušaju da spreči izbijanje sličnog skandala.

Izvor: Beta
Podeli

Zaposlenima i sveštenstvu u Vatikanu biće tako izdate lične isprave s mikročipom koji će omogućiti praćenje njihovog kretanja, prenosi danas britanski Telegraf.

Još oštrije mere kontrole već su uvedene za sve one koji traže pristup arhivama ili dosijeima Vatikana.

Pristup delu Vatikana u kojem se nalazi rezidencija pape Benedikta Šesnaestog, kao i kancelarijama njegovih saradnika, potpuno je onemogućen svima koji nemaju strogo odobrene dozvole.

Za uvođenje novih bezbednosnih procedura, koje će početi da se sprovode od 1. januara, zadužen je slovenački sveštenik Mitja Leskovar, kontraobaveštajni štručnjak s nadimkom "Monsinjor 007".

Hiljade pripadnika sveštenstva i zaposlenih u Vatikanu biće obuhvaćeno novim pooštrenim merama kontrole.

Najava uvođenja novih mera objavljena je pošto je Klaudio Šarpeleti, kompjuterski stručnjak osuđen za pomaganje bivšem papinom batleru Paolu Gabrieleu u pribavljanju poverljivih informacija, odustao od žalbe na presudu.

Šarpeleti je osuđen u novembru za pomaganje Gabrieleu, takođe osuđenom za krađu poverljivih dokumenata i njihovo dostavljanje jednom italijanskom novinaru, u skandalu koji je uzdrmao Vatikan početkom godine.

Prati B92 na Viberu

Info

strana 1 od 45902 idi na stranu