Protest lekara u Madridu

Lekari zaposleni u državnim bolnicama u Madridu započeli su dvodnevni štrajk zbog plana španskih vlasti da privatizuju zdravstvene usluge radi uštede u budžetu.

Izvor: B92

Ponedeljak, 26.11.2012.

21:11

Default images

Veliki broj lekara u belim mantilima protestovao je ispred bolnice La Pas, gde je obezbeđen minimum rada, uz prikupljanje potpisa za peticiju protiv planiranog budžeta vlade regiona Madrid za 2013 godinu.

"Državna zdravstvena zaštita nije na prodaju, nju treba braniti", pisalo je na transparentima, prenosi agencija AFP.

Konzervativna vlada regiona Madrid, planira da napravi uštede angažovanjem privatnika i reorganizacijom zdravstvenih usluga, pošto se nalaze pod pritiskom centralne vlade da obuzdaju potrošnju u nastojanju da smanji izdvajanje iz budžeta za zdravstvenu zaštitu za narednu godinu za sedam milijardi evra.

"Centralna vlada je već smanjila izdvajanja (za zdravstvo). Ukoliko, pored toga, budu privatizovali, to je onda pokušaj i da se zdravstvo učini profitabilnom. Oni koriste krizu kao izgovor da urade ono što su planirali da uradite dugo vremena", rekla je jedna od učesnica protesta.

Sindikat CESM najavio je da će štrajk trajati danas i sutra i da će biti ponovljen 4. i 5. decembra, kao što je bio održan i 18. novembra kada je, na desetine hiljada lekara, medicinskih sestara i drugog medicinskog osoblja marširalo Madridom, u jednom od najmasovnijih demonstracije protiv mera štednje u poslednjih nekoliko meseci.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: