Dve trećine daju Vladi pun mandat

Istraživanje B92 i Ipsos stratedžik marketinga pokazuje da dve trećine ispitanika, odnosno njih 66%, očekuje da će sadašnja Vlada potrajati sve četiri godine.

Izvor: B92

Četvrtak, 01.11.2012.

16:23

Default images

U istraživanju u kojem je učestvovalo 1002 građanina Srbije, 30% smatra da će Vlada biti oborena pre kraja mandata. Građani Srbije kažu da će sadašnja Vlada trajati 15 meseci, dakle još tačno godinu dana.

Na pitanje šta su najveći uspesi ove vlade, 23% građana misli da je to borba protiv korupcije. Odmah su tu i hapšenja u borbi sa organizovanim kriminalom koje navodi 19% građana. Tek na trećem mestu je jedna ekonomska tema i to - stabilizacija dinara. Ipak, premijera i ministre može da zabrine što gotovo četvrtina glasača misli da ova vlada nema uspeha.
Kao odgovor na pitanje na koje je stranke borba protiv korupcije usmerena čak više od polovine građana Srbije kao metu vide Demokratsku stranku. Daleko iza je LDP, koji kao metu vidi svega pet% građana, a tu je i jedna stranka iz vlasti - SPS.
Kada se pređe s rezultata na budućnost i ono što se očekuje, stvari se menjaju. Od kriminala i korupcije, fokus se seli na nezaposlenost - 59% građana želi da vlada prvo rešava ovaj problem, a odmah iza je nizak standard, čiji rast očekuje 23% građana Srbije.
Kada se analiziraju ostvareni ciljevi i očekivanja građana, postavlja se pitanje kojim putem zapravo ide Srbija...

Ti rezultati ne idu baš u korist kabineta Ivice Dačića. Gotovo polovina građana Srbije smatra da zemlja ide u pogrešnom smeru, a da je kurs pozitivan misli jedna trećina, 33% građana. Ni sto dana rada vlade nije bilo dovoljno da u to ubedi 17% građana, koji ne znaju kojim putem ide Srbija.
Među onima koji misle da Srbija ide pravim putem, logično, najviše je glasača vladajuće koalicije. Najzadovoljniji trenutnim kursom su naprednjaci - njih čak 60%, potom socijalisti sa 56%, dok najmanje optimizma imaju glasači Dinkićevog URS-a - 40%.
Opozicija čini znatno manji udeo u optimistima: demokrate su tu sa svega 12%, a najmanje ima glasača LDP-a sa 5%.
Konačno, pitali smo građane Srbije koliko će potrajati kabinet Ivice Dačića - svi ministri ističu da se radi nikad bolje i da je atmosfera harmonična, ali smo videli i da su lideri morali da održavaju specijalne sastanke da bi rešili nesuglasice, pre svega oko lokalnih vlasti.
Ako bi vlada pala i stranke se opredelile za rekonstrukciju, a ne za nove izbore, građani u najvećem broju, njih čak 37% ne zna ko bi mogao da formira novu vladu - očigledno je koaliciona kombinatorika zbunjujuća za većinu građana. Ipak, najizvesnija kombinacija je velika koalicija demokrata i naprednjaka, nju očekuje 13% građana, dok vlast naprednjaka i socijalista bez Mlađana Dinkića očekuje 6% ljudi. B92 i Ipsos stratedžik marketing nastavljaju da pitaju građane šta misle o najaktuelnijim temama, a već sledeće nedelje donosimo rezultate istraživanja o tome šta mislite o raspletu u Demokratskoj stranci.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: