Tači: Stisli smo ruke

Premijer Kosova Hašim Tači izjavio je da su on i premijer Srbije Ivica Dačić na početku susreta u Briselu prema evropskom protokolu stisli ruke.

Izvor: Beta, RTS

Petak, 19.10.2012.

21:35

Default images

"Kako je uobičajeno evropskim protokolom, mi smo stisli ruke. To nije bio prvi put da su predstavnici Kosova i Srbije stisli ruke. To se dogodilo 1998-1999. godine, to se dogodilo u Beču (tokom razgovora o statusu), to se dogodilo i danas", kazao je Tači za prištinsku televiziju Kohavision.

Upitan kako se osećao tokom susreta, rekao je da se lideri moraju uzdići iznad ličnih osećaja i za njih u prvom planu treba da bude interes države, u konkretnom slućaju, interesi Kosova.

On je potvrdio da je na opasku premijera Dačića da mu pripada Kosovo koliko i njemu, rekao da Dačić, pošto je rođen u Prizrenu, ima pravo na dvojno državljanstvo i da će mu to sa zadovoljstvom omogućiti.

Kosovo pripada građanima Kosova, i ni Srbija niti Kosovo nisu vlasništvo Dačića ili Tačija, već pripadaju njenim građanima Kosova, kazao je kosovski premijer.

Dačić je za B92 rekao da na sastanku u Briselu "nije došlo do istorijskog rukovanja" i da je tema sastanka "bio dogovor o dijalogu".

On je na kraju direktnog uključenja u program KTV rekao da će na kraju razgovora strukture Srbije na severu Kosova biti rasformirane.

"U to sam siguran, i na tome ćemo mi, kao i međunarodni posrednici, odlučno insistirati", kazao je premijer Kosova. Tači je izjavio da je današnji sastanak sa Ketrin Ešton i Ivicom Dačićem označio nastavak dijaloga i novo poglavlje u normalizaciji odnosa.

Kako je rekao, ta normalizacija se odnosi na dve suverene države, preneo je RTS. Tači je rekao da je cilj njegovog susreta sa Dacićem bio nastavak dijaloga pod vođstvom EU.

"Sve strane su se složile i izrazile posvećenost dijalogu za normalizaciju odnosa između Republike Kosova i Republike Srbije i da će dijalog biti nastavljen", rekao je Tači, saopštila je Kancelarija za informisanje kosovske vlade, objavio je RTS.

"Ovaj proces će definitivno ubrzati integraciju dve zemlje u EU i biće u službi mira i stabilnosti u regionu", naveo je Tači.

Tači se u Briselu prvo sastao sa Ketrin Ešton, kojoj je, kako je nevedeno u saopštenju, ukazao na značaj unapređenja agende za evrointegracije Kosova. On je šefici EU diplomatije prneo da se Kosovo obavezalo da ispuni sve kriterijume i obaveze koje proizilaze iz ovog procesa, uključujući "normalizaciju odnosa Kosova i Srbije, kao dve nezavisne države, u kontekstu dobrosusedskih odnosa i u skladu sa evropskim standardima", navedeno je u saopštenju iz kosovske vlade objavljenom na sajtu RTS.

Kritike zbog rukovanja

Pokret "Samoopredeljenje" oštro je danas kritikovao odluku kosovskog premijera Hašima Tačija da se u Briselu sretne sa srpskim premijerom Ivicom Dačićem.

"Sada kada se potkopavaju temelji ove vlade zbog opšteg socijalnog nezadovoljstva, unutrašnje podele i njene eskalacije u policijsku državu, Tačiju je samo preostala igra glavnog u presudnoj igri Srbije za EU integracije. Kroz takozvanu 'normalizaciju odnosa', u kojoj Srbija ide napred, a Kosovo podmeće vrat", navodi se u saopštenju "Samoopredeljenja".

Taj pokret smatra da kosovski premijer, krijući se iza zvaničnika EU, traži spas od nezadovoljstva građana, uz ocenu da, kako navodi, "Tačija od sada samo Srbija može održati na vlasti".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: