Utorak, 16.10.2012.

09:28

Problem sa azilantima rešiti trajno

Da bi se rešio problem azilanata, zbog kojeg preti ukidanje bezviznog režima, potrebno je poboljšati ekonomsko-socijalnu sliku Srbije, kaže Vladan Petronijević.

Izvor: B92

Default images

Međutim, prema njegovim rečima, najveći problem je u tome što se takva situacija ne može promeniti preko noći, dok je problem i to što se bilo kakva administrativna ograničenja mogu osporiti sa stanovišta poštovanja ljudskih prava

"Trebalo bi otvoriti dijalog između Vlade Republike Srbije i zemalja članica EK i da se uz jedan održivi plan, koji predstavlja poboljšanje ekonomskih i socijalnih uslova zajednica, koje se suočavaju s tim problemom uz istovremeno razumevanje EU, što bi moglo biti jedna formula koja bi na duži rok dala rezultat", ocenio je Petronijević iz NGO grupa 484.

Prema njegovim rečima, ne susreće se samo Srbija s problemom lažnih azilanata. On kao primer navodi i Makedoniju i Rumuniju, u vreme kada je ta zemlja postala kandidat za članstvo u EU.

Petronijević još jednom ponavlja da se problem ne može rešiti preko noći, kao i da ga ne treba rešavati ukidanjem građanskih sloboda i ljudskih prava. Takođe, ističe on, s druge strane, ukidanje bezviznog režima negativno će uticati na odnos građana prema pridruživanju Evropskoj uniji.

Na pitanje šta očekuje 25. oktobra, za kada je najavljen sastanak ministara EU, on kaže da ne očekuje da će pojedine zemlje ukinuti bezvizni režim sa Srbijom, jer pravna regulativa za tako nešto još nije usvojena. Petronijević ne očekuje da će pojedine zemlje suspendovati bezvizni režim, a druge zadržati.

Bivši ambasador u Nemačkoj, politički analitičar Ognjen Pribićević, smatra da je problem povećanog broja azilanata dodatno opterećenje za odnose Srbije i Nemačke koji su, kako kaže, još od prošlogodišnje posete Angele Merkel Beogradu prilično turbulentni.

"Ako se svemu tome doda i izjava premijera, koju je on kasnije demantovao, ali koja je već otišla u svet, ona će dodatno dovesti do zatezanja odnosa Srbije i Nemačke", kaže Pribićević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nešto se sprema... Bunkeri i rovovi na granici?

Poljska je počela da postavlja još veći broj metalnih barijera duž svoje granice sa Belorusijom kako bi odvratila nelegalnu migraciju i planira da ojača granicu sa Rusijom, saopštilo je danas poljsko Ministarstvo odbrane.

19:38

9.5.2024.

1 d

Svet

Amerika se predomislila: "Povlačimo"

Sjedinjene Američke Države su povukle licence kompanijama kao što su Intel i Kvalkom za isporuku 4G čipova za laptopove i mobilne telefone kineskom proizvođaču telekomunikacione opreme Huavei Technologies, ​​rekla su tri izvora.

9:51

9.5.2024.

1 d

Podeli: