SB različito o bezbednosti na KiM

Članice Saveta bezbednosti različito su ocenile bezbednosnu situaciju na Kosovu, ali su pozdravile spremnost Beograda i Prištine za nastavak dijaloga.

Izvor: B92

Utorak, 21.08.2012.

18:35

Default images

Rusija i Kina zatražile su aktivnije angažovanje Unmika, osudile otvaranje kancelarije Vlade Kosova u Kosovskoj Mitrovici i pozvale na poštovanje rezolucije 1244 UN.

S druge strane, predstavnici država Zapada su pozdravili aktivnije angažovanje Euleksa i skoro okončanje procesa nadzirane nezavisnosti Kosova.

Predstavnik Rusije naglasio je da Unmik mora da igra aktivnu ulogu u rešavanju situacije na Kosovu. On je pozdravio inicijativu Srbije da Unmik sprovodi svoju ulogu na terenu i preneo zabrinutost Moskve zbog odluke o otvaranju kancelariji Vlade Kosova u Kosovskoj Mitrovici.

Ruski predstavnik kritikovao je rad istražnih organa na Kosovu i naveo da veliki broj etničkih ubistava na terenu nije istražen.

On je nagalasio da Srbi na Kosovu i dalje strahuju za svoj život, podsetivši na paljenje njihovih kuća, prebijanja ljudi i dece i više od 20.000 slučajeva zaplene srpske imovine.

"Kosovska vlada uz međunarodnu podršku aktivno sprečava povratak izbeglica, povratak njihove imovine i sprovođenje ljudskih prava", rekao je ruski predstavnik u UN.

On je izrazio nezadovoljstvo zbog sporosti u istrazi Euleksa o trgovini ljudskim organima i podržao zahtev Srbije da se istraga prebaci na UN. Ruski predstavnik takođe je podržao spremnost nove vlade u Beogradu da vodi dijalog s Prištinom.

Britanski predstavnik rekao je da zamajac, pokrenut "željom Kosova da prestane međunarodni nadzor, mora biti očuvan". On je pozvao na nastavak dijaloga između Beograda i Prištine što je pre moguće i apelovao na sprovođenje dogovorenog u praksi, posebno kada je reč o slobodi kretanja i integrisanom upravljanju granicama.

On je izneo stav Londona da Priština i Beograd moraju da deluju odgovorno i u saradnji sa Euleskom i Kforom i naglasio da je onemogućavanje slobode kretanja neprihvatljivo.

Kritikovao je postojanje "nelegalnih struktura na severu Kosova" i pozdravio otvaranje administrativne kancelarije u Kosovskoj Mitrovici. Takođe je pozdravio rad na istrazi o trgovini organima i podvukao da veruje u kapacitet Euleksa da taj slučaj istraži do kraja.

Predstavnik Nemačke rekao je da je zadovoljan porukama iz Beograda da Srbija želi da nastavi proces evropskih integracija. On je pozdravio činjenicu da su srpski građani s Kosova mogli da učestvuju na izborima bez većih problema.

Nemački diplomata je takođe podržao dijalog Beograda i Prištine i izrazio nadu da će on postati politički kako bi se postigao konkretan napredak u odnosima dve strane.

On je takođe naglasio da je primena sporazuma ključna, pogotovo u oblasti energetike i telekomunikacija, i naglasio da je potrebno da obe strane konstruktivno učestvuju u dijalogu kako bi ostvarile aspiracije da uđu u EU.

Nemački predstavnik osudio je sve etničke izgrede u prethodnom periodu na Kosovu i ocenio da prestanak nadzirane nezavisnosti Kosova ostaje i dalje izazov.

Predstavnik Kine rekao je da je Peking zabrinut zbog bezbednosne situacija na severu Kosova i naglasio da teritorijalni integritet Srbije treba poštovati u potpunosti.

On je čestitao novoj vladi Srbije na spremnosti da nastavi dijalog s Prištinom. Izrazio je zabrinutost povodom istrage o trgovini ljudskim organima na Kosovu i dodao da razume opravdanu zabrinutost Srbije po tom pitanju.

Predstavnica SAD, s druge strane, oštro je kritikovala srpsku zajednicu na severu Kosova, ocenjujući da flagrantno krše poredak. "Paralelne strukture nemaju šta tu da traže po zakonu i trebalo ih je davno ukinuti", naglasila je.

Američka predstavnica je pozdravila obećanje predsednika dveju vlada da će nastaviti dijalog, kao i otvaranje administrativne kancelarije Vlade Kosova u Kosovskoj Mitrovici i čestitala Kosovu na predstojećem okončanju nadzirane nezavisnosti.

Istakla je da su najveća pretnja po bezbednost Kosova i dalje "kriminalne strukture na severu" i navela da je uklanjanje barikada "definitivno deo mandata Kfora i Euleksa".

Podsetimo, predsednik srpske vlade Ivica Dačić poručio je na sednici Saveta bezbednosti da je Beograd spreman na dijalog s Prištinom, ali da obe strane moraju pokazati volju za kompromis.

Premijer Kosova Hašim Tači prilikom izlaganja na sednici Saveta bezbednosti je rekao da Kosovo ima najstabilnije institucije u regionu i da je posvećeno integraciji 100.000 Srba koji žive na kosovskoj teritoriji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: