Hibner: RS da se ne utapa u BiH

Republika Srpska se ne sme fuzionisati sa Bosnom i Hercegovinom, kaže portparol za evropske poslove desničarske Slobodarske partije Austrije Johanes Hibner.

Izvor: B92

Petak, 17.08.2012.

22:05

Default images

On je ukazao da velika većina konstitutivnog naroda - Srba zahteva nezavisnost ili spajanje s maticom.

On je reagovao na izjavu predsedavajućeg socijaldmeokratske grupe u Evropskom parlamentu Hanesa Svobode, koji je "Dnevnom avazu" rekao da je nemoguć kiparski model za BiH i da RS bez drugog dela Bosne nikada neće moći postati članica EU.

"Zastrašujuće je sa kojom nadmenošću Svoboda jednom čitavom regionu želi da nametne svoj lični stav. Njegov intervju bosanskom listu u RS je negativno prihvaćen i još jednom je opteretio odnose Austrije sa Srbijom i RS", poručio je Hibner u saopštenju.

On je istakao da mu je jasno da politička volja stanovništva, ovaj put RS, ne znači ništa nomenklaturi EU, te da je dokaz primene politike duplih standarda na Balkanu prema Srbima to što Svoboda podržava neuspešno dvodecenijsko delovanje visokog predstavnika.

Hibner je kazao da Brisel insistira na svojim greškama i ukazuje da velika većina konstitutivnog naroda - Srba, negira saradnju u zajedničkoj državi i zahteva nezavisnost ili spajanje sa maticom.

"Gotovo 20 godina međunarodnog pritiska, ekonomske ucene i pokušaja prevaspitavanja svesti nisu ništa promenili na tome. Priznavanje greške, napuštanje pogrešnih puteva, potraga za novim rešenjima ili pak uzimanje u obzir volje građana očigledno je za EU potpuno nepomišljivo", zaključio je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: