Sreda, 08.08.2012.

17:24

"Odlučno za novo srpsko građanstvo"

Ako je KiM srpski nacionalni interes, onda moramo da kažemo šta je naša kosovska politika, kaže Dodik i dodaje da očekuje unapređenje saradnje Srbije i RS.

Izvor: B92

Default images

Predsednik RS Milorad Dodik sastao se s predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem. Upitan šta su bile teme tog razgovora, Dodik je rekao:

"Razgovarali smo o mnogo čemu, pre svega o odnosima RS i Srbije, i zajedničkim pitanjima koji se tiču intergralnih pozicija obe Republike, o narodima u celini, regionu, odnosima koji su aktuelni svuda u svetu. Pričali smo o tome na koji način pokrenuti dalje Sporazum o specijalnim vezama, dogovorili sastanak Saveta u septembru, o odnosima u regionu i veropskom putu kojima se kreću i RS, Srbija i BiH, odlučni da afirmišemo i uspostavimo neko novo pravo građanstvo, srpski nacionalni interes u regionu".

B92: Šta to znači – novo pravo građanstvo?

"Srpska nacionalna politika, u suštini, u prošlosti dugo godina je bila orijentisana prema zahtevima koji dolaze sa strane, nikada nisu bili isključivo orijentisani na politikama koje su uvažavale poziciju srpskog nacionalnog interesa... Ako je srpski nacionalni interes Kosovo, a jeste, onda moramo da kažemo šta je naša kosovska politika, a ne da pustimo, kako to rade stranci, da nekim trećim putem intergrišu Kosovo u neku nezavisnu, kvazi nezavisnu državu i jednog dana samo budemo obavešteni da se to desilo. Sasvim je svejedno da li imate zvanično priznanje ili ne, na tom planu, onda, gubite Kosovo. To je neka priča u kojoj treba da se integrišu stavovi i RS i Srbije, bez ikakvog oklevanja i bez imalo špekulacija", rekao je Dodik.

B92: Hoćete li u Nikoliću imati bolju vrstu sagovornika za taj posao nego što ste imali u njegovom prethodniku?

"Mi uvažavamo institucionalni kapacitet ovde u Srbiji, gospodin Nikolić je legitimni predstavnik i predsednik Srbije, mi uvažavamo tu činjenicu, kao što i RS autentično bira svoje predstavnike. Ja očekujem unapređenje te saradnje, da ćemo bez oklevanja postavljati pitanja i formirati o njima stavove, koji je recimo u prošlosti od strane stranaca tako podeljen da je recimo Srbija, koja je potpisnica Dejtonskog sporazuma bila isključena od bila kakvih aktivnosti, a kad je trebala strancima, pokušala se vratiti na to da disciplinuje samu RS. Naš i moj interes je da Srbija bude uključena u svaki segment sprovođenja Dejtonskog sprorazuma, jer je ona potpisala taj sporazum."

B92: Šta vam je na to rekao gospodin Nikolić?

"Mislim da je to prihvatljivo i da treba da se razbijaju ti odnosi, ovo je sam početak njegovog mandata i on na tom planu treba da razvije kapacitete koji to treba da prate i na tom planu ćemo, naravno, sarađivati."

B92: Sporazum o specijalnim i paralelnim vezama između Srbije i RS postojao je i ranije. Možete li da kažete, posle razgovora s Nikolićem, u kom smeru će se on kretati, da li će biti drugačiji?

"Mi moramo hrabrije da postavimo upravo zajednička pitanja koja se tiču integralno interesa ili pozicije srpskog naroda. Ako Hrvati imaju legitimitet da svoje nacionalno pitanje postavljaju kao najznačajnije pitanje svoje nacionalne politike, onda treba sasvim otvoreno i koncipirati – šta je to srpska nacionalna politika? To ne mora da znači da je politika sukobljavanja, politika usmerena na bilo koga drugog, mora da se zna šta je srpski nacionalni interes i u regionu, šta je to značajno i za RS i za Srbiju, da te poltike budu poznate, a ne da budu predmet špekulacija." B92: Imate li sada u tome više zajedničkog s Nikolićem u odnosu na njegove prethodnike?

"Ja samo hoću da kažem da je i u prethodnom vremenu bila odlična saradnja, da smo sarađivali i sa Vladom Vojislava Koštunice, Mirkom Cvetkovićem u naboljem obimu kao i sa Borisom Tadićem, i očekujem da ću i sa Tomom Nikolićem i gospodinom Dačićem u kontinuitetu sarađivati i još bolje."

B92: Da li ste sa Nikolićem o Tadiću razgovarali? Da li vas je bilo šta pitao u vezi sa činjenicom da ste, koliko do juče, bili s Tadićem u kampanji?

"Mi smo pre svega izabrani predsednici, naša odgovornost sa pozicija funkcija koje obavljamo prevazilazi bilo kakav nivo takvih špekulacija."

B92: Znači, o Tadiću nije bilo reči?

"Zašto bi bilo, izvinite?"

B92: Zato što ste vrlo aktivno učestvovali u kampanji Borisa Tadića, koliko do juče, što je on te izbore izgubio i što je njegov politički protivnik sada na mestu predsednika Srbije. I može li to sada da utiče na vaše odnose sa aktuelnim predsednikom Srbije?

"Nemojte ponižavati gospodina Nikolića, on je predsednik i njegova odgovornost je sada sasvim drugačija nego što je bila kada je bio šef političke partije. A bilo je i perioda kada je gospodin Nikolić bio u RS ranijih godina, nismo imali zajedničke poltike ni tada, moglo se i meni postaviti to pitanje, ali mislim da to treba ostaviti iza nas, usmeriti se na zajednička pitanja i rešavati ih, i afirmisati pitanja srpskog nacionalnog interesa, interesa ovog naroda i odbrane njegovih pozicija i to je ono što želim da radim."

B92: Jeste li se danas videli sa Tadićem?

"Nisam, ali sam bio pre nekoliko dana sa njim."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

49 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Hitno saopštenje vojske: Preuzeli smo kontrolu

Državna granična služba Azerbejdžana preuzela je danas kontrolu nad četiri sela na granici sa Jermenijom, saopštila je pres služba zamenika premijera Azerbejdžana Šahina Mustafajeva koji je na čelu komisije za razgraničenje.

11:22

24.5.2024.

1 d

Svet

"Čeka nas najgori scenario"

Predsednik i izvršni direktor kompanije JPMorgan Chase Džejmi Dajmon kaže da bi američka privreda mogla da doživi "teško sletanje".

19:36

24.5.2024.

1 d

Podeli: