Aćif efendija- predstavnik Bošnjaka

SDA Sulejmana Ugljanina saopštila je da je Aćif-efendija bio "legitimni predstavnik Bošnjaka" koji bi trebalo da bude spomenut u istoriji tog naroda.

Izvor: B92

Ponedeljak, 06.08.2012.

14:48

Default images

"Bio je i načelnik sreza, što znači da je bio javna ličnost, i te kako legitimna i prihvatljiva u tom vremenu. Smatramo da taj čovek treba da bude spomenut u istoriji Bošnjaka, jer je bio njihov legitimni predstavnik", navodi se u saopštenju SDA.

Tabla u čast Aćif-efendije postavljena je u subotu u pešačkoj zoni u centru Novog Pazara, na mestu na kojem je nekada bila njegova kuća, a događaju je prisustvovao i ministar bez portfelja Sulejman Ugljanin.

SDA je naveo da je obaveza te stranke da "ispravi ono što je o Aćifu Hadžiahmetoviću pisano u istoriji koju je režirao Centralni komitet Komunističke partije".

"Na opštu štetu, a posebno štetu Bošnjaka, na snazi je i dalje 'režirana' istorija koja je daleko od istine. Sudi se čoveku o kome zapravo ne znamo ništa. Zato smatramo da se ovde radi o klasičnoj istorijskoj neobaveštenosti", naveo je SDA.

Ugljaninova stranka je dodala da je Hadžiahmetović bio Bošnjak i narodni poslanik u Skupštini Kraljevine Srba Hrvata i Slovenaca, a zatim i u Skupštini Kraljevine Jugoslavije.

Potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić iniciraće sutra na sednici Vlade Srbije razgovor o prisustvu Ugljanina postavljanju spomen-ploče Aćif-efendiji u Novom Pazaru, rečeno je ranije danas agenciji Beta u Vučićevom kabinetu.

Današnji "Pres" objavio je da će Ugljanin morati da objasni Vučiću zašto je prisustvovao postavljanju spomen-ploče u čast Aćif-efendije, koji je streljan 1945. godine zbog zločina u Drugom svetskom ratu. Na teret mu se stavljalo da je kao komandant Novog Pazara bio odgovoran za ubistvo oko 7.000 Srba.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

63 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: