Petak, 06.07.2012.

00:37

Vesli Klark savetnik u Rumuniji

Penzionisani američki general Vesli Klark, koji je bio komandant snaga NATO tokom bombardovanja SRJ, biće savetnik rumunskog premijera Viktora Ponte.

Izvor: Tanjug

Default images

On će mu pomagati oko bezbednosnih i ekonomskih pitanja, saopštila je premijerova kancelarija, a javio AFP.

Klark neće biti plaćen za svoje usluge.

On će "ponuditi svoje stručne usluge da bi pomogao rumunskog vladi da izgradi novu strategiju kojom bi bio stimulisan privredni rast i stvorena nova radna mesta", saopštila je Ponteova kancelarija.

Bečki ekonomski dnevnik "Virtšaftsblat" nedavno je pisao da Klark planira povratak na Kosovo težak više milijardi dolara, i da je Klarkova kanadska firma, koja investira u sektor energetike, "Enviditi" , uputila upit za dobijanje licence za eksploataciju uglja na zapadu Kosova.

"Enviditi" želi da od dobijenog uglja proizvodi sintetičko gorivo i namerava da investira 5,6 milijardi dolara u narednih šest godina, ukoliko dođe do realizacije posla, naveo je bečki list.

Klarkova firma računa da bi na zapadu Kosova dnevno mogla da proizvodi do 16 miliona litara ili 100.000 barela goriva, ukoliko budu pronađene dovoljne rezerve.

Rezeve uglja na čitavom Kosovu se, kako dodaje "Virtšaftsblat", procenjuju na oko 14 miliona tona.

Bivši američki general je oduvek negovao odlične odnose sa vladom kosovskog premijera Hašima Tačija, ukazao je list, dodajući da je ministarstvo privrede u Prištini potvrdilo da je bilo sastanka sa predstavnicima "Enviditi", ali da je sve dalje u vezi sa licencom u nadležnosti vlade.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nešto se sprema... Bunkeri i rovovi na granici?

Poljska je počela da postavlja još veći broj metalnih barijera duž svoje granice sa Belorusijom kako bi odvratila nelegalnu migraciju i planira da ojača granicu sa Rusijom, saopštilo je danas poljsko Ministarstvo odbrane.

19:38

9.5.2024.

1 d

Svet

Amerika se predomislila: "Povlačimo"

Sjedinjene Američke Države su povukle licence kompanijama kao što su Intel i Kvalkom za isporuku 4G čipova za laptopove i mobilne telefone kineskom proizvođaču telekomunikacione opreme Huavei Technologies, ​​rekla su tri izvora.

9:51

9.5.2024.

1 d

Podeli: