Mali: U sukobima 20 stradalih

Nakon sukoba sa pobunjenicima Tuarezima u kojima je poginulo najmanje 20 ljudi, islamisti tvrde da su preuzeli kontrolu ključnog grada Gao na severu Malija.

Izvor: B92

Sreda, 27.06.2012.

21:18

Default images

Ogranak Al-Kaide, Pokret za jedinstvo i džihad u Zapadnoj Africi (MUJAO), i tuareški nacionalni Pokret za oslobođenje Azavada (MNLA) sukobili su se rano jutros kada su se pojačale tenzije između ove dve oružane grupe koje su okupirale grad Gao u martu ove godine.

Portparol MUJAO-a, Adnan Abu Valid Sahraui, saopštio je da su "zauzeli palatu guvernera i rezidenciju generalnog sekretara MNLA, Bilala Ag Šerifa, koji je pobegao sa svojim vojnicima".

Sahraui je kazao da je zarobljeno oko 40 pripadnika MNLA, prenosi AFP.

Inače, Tuarezi su palatu guvernera koristili kao svoj štab.

Jedan lokalni novinar je javio da je video tela 11 mrtvih Tuareza u predgrađu Džulabugu a jedan drugi očevidac je prebrojao najmanje 10 mrtvih kako leže na putu koji vodi ka aerodromu.

Bolnički izvori navode sa svoje strane da su primili tri poginula pripadnika MUJAO-a kao i 14 ranjenih.

Dok su ove dve naoružane grupe zauzele glavne gradove na severu Malija, često u nejasnim i teškim odnosima, islamisti su preuzeli kontrolu uvodeći strogi šerijat što je razbesnelo umerene lokalne muslimane.

Ipak, tuareški nacionalni Pokret za oslobođenje Azavada (MNLA) ostao je prisutan zahtevajući sekularnu otcepljenu državu u svojoj tradicionalnoj domovini koja se prostire na severu Malija.

Sa druge strane, pobunjenička islamistička grupa Ansar Din (Branioci vere) koju podržavaju MUJAO i Al-Kaida u islamskom Magrebu (AQIM) zainteresovana je isključivo za šerijatsku državu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: