Putin: Podrška Južnoj Osetiji

Predsednik Rusije Vladimir Putin ponovio je posle sastanka sa liderom Južne Osetije Leonidom Tibolovom da Moskva podržava tu separatističku gruzijsku oblast.

Izvor: B92

Subota, 12.05.2012.

14:04

Default images

"Rusija je u najtežim trenucima nove istorije Južne Osetije uvek sa njom bila u bliskim odnosima i mi ćemo to nastaviti u danima mira, kada je neophodna brza obnova ekonomije i socijalne sfere", rekao je Putin.

Tibolov je izabran u aprilu za predsednika Južne Osetije posle više meseci političke krize u toj separatističkoj oblasti.

Posle izbora održanih krajem prošle godine, bivša ministarka obrazovanja Ala Džiojeva je po svoj prilici pobedila Antolija Bibilova, dotadašnjeg predsednika koga favorizuje Kremlj.

Taj rezultat je međutim osporen i sud je naredio novo glasanje.

Južna Osetija i još jedna gruzijska provincija, Abhazija, otcepile su se od Gruzije posle rata početkom devedesettih godina 20. veka.

Te dve provincije, bliske Rusiji, održavale su sa njom bliske odnose, a prozapadna vlada Gruzije je 2008. godine izazvala novi rat, u kojem je Rusija pobedila.

Južna Osetija i Abhazija su potom proglasile nezavisnost koju je Moskva priznala odmah, a do danas je usledilo priznanje još pet država, među kojima su Nikaragva i Venecuela.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: