Ukrajina odložila samit na Jalti

Ukrajina do daljeg odlaže samit predsednika zemalja Centralne i Istočne Evrope u Jalti, prvobitno zakazan za 11. i 12. maj.

Izvor: B92

Utorak, 08.05.2012.

13:37

Default images

Više lidera i visokih zvaničnika koji su dobili poziv da učestvuju na tom sastanku ranije je najavilo da će bojkotovati samit u znak solidarnosti sa bivšom ukrajinskom premijerkom Julijom Timošenko, koja izdržava sedmogodišnju kaznu zbog zloupotrebe službenog položaja u vreme dok je bila na čelu vlade.

"Ukrajina smatra razumnim da odloži za kasnije samit šefova država centralne Evrope koji je trebalo da se održi na Jalti, imajući u vidu da predsednici više evropskih država nisu u mogućnosti da učestvuju", saopštile su vlasti u Kijevu, a prenosi Interfaks.

Zbog lošeg tretmana Timošenkove u zatvoru, bojkot samita u Jalti su već najavili predsednici Nemačke, Češke, Crne Gore, Hrvatske, Austrije, Slovenije i Bugarske.

Timošenkova (52) je od pre dve sedmice započela štrajk glađu, u znak protesta zbog, kako navodi, maltretiranja u zatvoru.

Ona je osuđena na sedam godina zatvora zbog potpisivanja štetnog gasnog ugovora sa Rusijom, a u međuvremenu je protiv nje pokrenuto nekoliko krivičnih postupaka zbog utaje poreza i finansijskih malverzacija.

Bivša premijerka poriče optužbe, za koje kaže da su deo kampanje predsednika Viktora Janukoviča, njenog dugogodišnjeg protivnika, koji ju je sa malom razlikom pobedio na predsedničkim izborima 2010.

Janukovič tvrdi da nema veze sa njenim slučajem i da je istraga protiv nje pokrenuta u okviru borbe protiv korupcije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: