Kosovo* napustilo skup u Beogradu

Delegacija Kosova napustila regionalni skup u Beogradu na kome je predstavljena imenom uz fusnotu. Zbog nedostatka fusnote, Srbija napustila skup u Sarajevu.

Izvor: B92

Četvrtak, 15.03.2012.

12:51

Default images

U Palati Srbije održava se Prva regionalna konferencija o saradnji civilnog društva na Zapadnom Balkanu i Turskoj, na kojoj je učestvovala i delegacija Kosova.

Učesnici konferencije naveli su na Tviteru da je delegacija Kosova skup napustila "zbog nerazumevanja detalja briselskog sporazuma". Prethodno je početak konferencije kasnio više od 45 minuta.

Kosovo je prvi put u Srbiji bilo predstavljeno na osnovu dogovora postignutog u Briselu, a kako saznaje B92, početak konferencije je kasnio jer prištinska delegacija nije želela da bude predstavljena sa zvezdicom pored naziva Kosovo i fusnotom u kojoj se navodi rezolucija 1244 i mišljenje međunarodnog suda pravde.

Saznajemo i da su u priču morali da se uključe i ambasadori EU i Velike Britanije, koji su bezuspešno ubeđivali delegaciju Kosova da prisustvuje konferenciji upućujući ih na sporazum Edite Tahiri i Borislava Stefanovića.

Istovremeno je delegacija Srbije napustila sličan skup koji se danas održava u Sarajevu, jer navodno pored imena Kosova nije bilo fusnote.

Kako je za B92 rečeno u Ministarstvu inostranih poslova, delegacija Srbije je na regionalnom sastanku u Sarajevu postupila u skladu sa instrukcijom Vlade Republike Srbije o tome kako treba da se ponašau na skupovima gde prisustvuje delegacija Kosova.
Konferencija NVO u Palati Srbija pod nazivom Partnerstvo za promene, nije mogla da proðe u partnerskoj atmosferi
Skup u Beogradu "Partnerstvo za promene" - konferenciju o saradnji civilnog društva na Zapadnom Balkanu i Turskoj trebalo je da otvori premijer Srbije Mirko Cvetković. Međutim, nakon 45 minuta kašnjenja, direktorka Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom Vlade Srbije Ivana Ćirković rekla je da je on bio sprečen da dođe.

Zatim je navela da prvi put na skupu u Srbiji prisustvuje predstavnik Kosova i pročitala tekst iz fusnote.

"Bio je dogovor da se Kosovo predstavi sa zvezdicom i pratećim tekstom, na koji su predstavnici s Kosova pristali, a kasnije odustali od toga. Istovremeno sam obavešten da su u Sarajevu naši odustali tako da očigledno postoji potreba da se to precizno definise. Ja razumem njihovu odluku jer treba da se vrate i deluju u okviru jednog okruženja koje postavlja taj politički zahtev, kao što i oni razumeju da i mi delujemo ovde u okviru okruženja", kaže za B92 Miljenko Dereta iz Građanske inicijative.

Potom su na konferenciji, na kojoj učestvuje više od 200 delegacija iz civilnog sektora iz regiona, govorili prvo ambasador EU u Srbiji Vensan Dežer, a potom ambasador Velike Britanije u Srbiji Majkl Devenport. "Naša organizacija i uslovi pod kojima smo primili delegaciju su potpuno u skladu sa postignutim dogovorom iz Brisela. Sprovođenje tog dogovora pratili su normalno i međunarodni predstavnici. Nismo imali ni jednu jedinu primedbu sa njihove strane. S druge strane, Priština pokušava svaku priliku da iskoristi kao priliku za promociju kosovske nezavisnosti, a to je direktono u suprotnosti sa onim što je dogovoreno. Za njihovo neprisustvovanje snose sami krivicu", ocenio je državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović.

Mediji nisu prisustvovali Regionalnoj konferenciji u Palati Srbije.

Slučajno ili ne, ali Vlada Srbije danas je trebalo da odobri sporazume koje su beogradska i prištinska delegacija postigli u Briselu, između ostalog treba da potvrdi i dogovor o regionalnom predstavljanju Kosova, ali je sednica otkazana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

95 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: