Širom Srbije počela isključenja

Apeli da se manje troši struja nisu pomogli, tako da Elektrodistribucija počinje da isključuje velike potrošače. U Valjevu još gori novogodišnja rasveta.

Izvor: Beta, Tanjug

Petak, 10.02.2012.

11:06

Default images

Isključenja rasvete po selima u opštini Bajina Bašta počela su juče, a počinje isključivanje struje industrijskim potrošačima čija delatnost nije od javnog značaja i restrikcija javne rasvete u gradu, izjavio je predsednik opštine Zlatan Jovanović.

Zbog kvara na dalekovodu Cerje -Timotijevići je 160 potrošača na području Bajine Bašte bez struje, rekao je Jovanović.

On je situaciju nastalu usled snežnih nepogoda ocenio i dalje kao tešku, jer Bajina Bašta ima oko 1.000 kilometara lokalnih puteva, od kojih su mnogi u selima još neprohodni. U tim područjima potrebna je dostava hrane, lekova, vode i stočne hrane, ističe Jovanović.

Sednici lokalnog štaba za vanredne situacije sinoć u Bajinoj Bašti prisustvovao je i predsednik Srbije Boris Tadić, koji je odao priznanje rukovodstvu opštine na njihovoj jedinstvenosti u rešavanju problema izazvanih snežnim padavinama i ekstremno niskim temperaturama i dao podršku njihovoj inicijativi za decentralizaciju gorske službe spasavanja.

Elektrodistribucija Beograd objavila je spisak od 30 preduzeća u Beogradu kojima će po odluci Vlade Srbije, zbog očuvanja elektroenergetskog sistema, biti obustavljena isporuka električne energije, jer su u grupi velikih industrijiskih potrošača.

Na tom spisku su: "Fabrika hartije Beograd", "Drenik", "Koncern Petar Drapšin", "Industrija motora Rakovica", kompanija "Koka-Kola HBC", "Štark", "Industrija mašina i traktora", "Kron fabrika prečistača i spojnica", "IPM Zmaj", "Prva iskra bazna hemija", "Industrija precizne mehanike", "Momo Stanojlović", "IGM Trudbenik", "Keramika Mladenovac", "TM IMMO Novi Beograd", "Livnica AiT", "Alma quatro", "Mostogradnja"...

Na spisku su još i "Rudnap grupa Minel kotlogradnja", "Beogradski vunarski kombinat", "Lola livnica SEMP", "Dunav Grocka", "Grafičko društvo Bigz", "Montavar Lola", "Jugoeksport Avala film", "GP Anicom", "21 Maj auto kuća", "Dunav grupa agregati", "Ivo Lola Ribar", "Hidrotehnika hidroenergetika".

Iz EDB-a navode da u ovom periodu uplate za utrošenu električnu energiju građani obave na šalterima pošta i banaka i napominju da su i te uplate, kao i na šalterima Elektrodistribucije Beograd, oslobođene plaćanja provizije.

U Loznici i okolnim opštinama Krupanj, Ljubovija i Mali Zvornik obustavljen je rad privrednih preduzeća, dok se snabdevanje životnim namirnicama odvija redovno, kao i komunalne usluge.

JKP "Toplana" i firma "Dekotra", koje proizvode toplotnu energiju, rade punim kapacitetom, dok loznička "Elektrodistribucija" uredno snabdeva svoje korisnike, od kojih se očekuje da smanje potrošnju kako bi se izbegla redukcija isporuke struje, ukazao je načelnik Odeljenja za privredu Gradske uprave Milutin Stanimirović.

Direktor vranjske "Elektrodistribucije“ Zoran Knežević kaže da je potrošnja struje u okrugu odavno prešla normalne granice i da će, posle molbi, morati da se primenjuju prinudna ograničenja u isporuci.

"Apeli nisu pomogli, a energetski sistem mora da se zaštiti. Zato danas, primenjujući preporuke Vlade Srbije, počinjemo sa isporukom tehničkog minimuma električne energije posebno najvecćim potrošačima“, rekao je direktor „Elektrodistribucije“.

Knežević je objasnio da se ta mera najpre odnosi na dva najveća potrošača na jugu Srbije - vranjske kompanije „Jumko“ i „Simpo“, koje će morati tako da se organizuju da sa manjom količinom električne energije ostvare potrebne proizvodne rezultate.

Na upozorenja iz „Elektrodistribucije“ juče su u „Jumku“ i „Simpu“ formirane ekipe koje su dobile zadatak da isključe sve neproizvodne potrošače i prazne hodove, kako bi se potrošnja električne energije smanjila od 10 do 15 procenata.

U Zaječaru će biti isključna struja u 58 firmi. U skladu sa odlukom Vlade Srbije o štednji električne energije, "Elektrotimok" u Zaječaru od danas isključuje 58 firmi s područja koje snabdeva strujom, a to su zaječarski i borski okrug, kao i opštine Svrljig i Žagubica, precizirao je rekao direktor zaječarskog ogranka "Elektrotimoka" Zlatibor Pavlović.

One će, prema njegovim rečima, do daljeg biti ili potpuno bez napajanja ili će im isporuka električne energije biti redukovana na tehnički minimum.

Što se tiče situacije u gradu, kako je rekao predsednik Štaba za vanredne situacije Boško Ničić, svi putevi su prohodni, preduzeća rade, a grad je dobro snabdeven osnovnim životnim namirnicama.

U Nišu je zabeležena do sada rekordna potrošnja struje i iznosila je 364 megavata , rečeno je u Privrednom društvu "Jugoistok". U niškoj Elektrodistribuciji sačinjen je spisak velikih privrednih potrošača i na njemu je ukupno 27 preduzeća. Isključivanje velikih potrošača počeće od danas u dogovoru s privrednim kolektivima koji su na spisku, napomenuli su u "Jugoistoku".

Na tom spisku su Duvanska industrija Niš, južnokorejska Jura, Nisal, Vulkan, Frad filteri i Gramer u Aleksincu, fabrike u sastavu Mašinske industrije i drugi kolektivi.

Na području zapadne i dela centralne Srbije, koju električnom energijom snabdeva Privredno društvo “Elektrosrbija” sa sedištem u Kraljevu, od jutros je obustavljeno napajanje 111 velikih industrijskih potrošača.

To je rezultiralo smanjenjem potrošnje električne energije od 3,5 odsto odnosno million kilovat-časova, što nije zadovoljavajuće, rekao je direktor “Elektrosrbije” Slobodan Mihajlović na konferenciji za novinare i dodao da je elektroprivredni sistem pred kolapsom i da poziv na štednju električne energije više nije apel već vapaj, na koji sada moraju da se odazovu građani kao potrošači.

Među preduzećima kojima je prekinuto napajanje su “Magnohrom”, Fabrika vagona, cementara u Kosjeriću. Valjaonica u Sevojnu, “14. oktobar” u Kruševcu, Staklara u Paraćinu.

Rasterećen elektroenergetski sistem Vojvodine

Isključivanjem privrede sa elektroenergetskog sistema postignuta je, samo danas u prepodnevnim satima, ušteda struje od 30 megavata na teritoriji Vojvodine.

U Elektrovojvodini kažu da dosledno i brzo sprovode odluke Vlade Srbije i EPS-a o isključivanju industrijskih potrošača koji ne obavljaju delatnost od javnog značaja, a primena mera nastavljena je i danas, da bi se potpuno smanjio nivo opterećenja i sistem pripremio za naredne dane i novi period niskih temperatura i snežnih padavina.

U Valjevu i dalje novogodišnja rasveta

Dekorativna rasveta, postavljena za novogodišnje i božićne praznike, u Valjevu još nije isključena uprkos današnjem upozorenju Gradskog štaba za vanrednu situaciju o neophodnosti štednje električne energije.

Rasveta na Gradskom trgu, tik pored zgrade Gradske skupštine u kojoj svakodnevno zaseda i štab. Ona nije skinuta ni sa Trga vojvode Mišića, kod "Grand hotela", kao ni u još nekim delovima centra grada,

Direktor lokalne Distribucije Zoran Nikolić pojasnio je da se ulična rasveta "pali radio-vezom sa repetitora na trafo-stanici na Boričevcu".

"Danas je došlo do delimičnog otapanja snega na Boričevcu, što je uzrokovalo kratak spoj i aktiviranje repetitora koji je 'nekontrolisano' uključio uličnu rasvetu", kazao je Nikolić.

Nikolić je pojasnio da Distribucija "nema nikakve veze" s dekorativnom rasvetom. On je rekao da je to, koliko mu je kao članu štaba poznato, u nadležnosti Gradske direkcije za uređenje Valjeva.

Nezvanično, zbog mraza danas nije radilo "vozilo sa korpom" firme koja za direkciju postavlja i skida tu rasvetu, pa će ona biti demontirana sutra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

48 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: