Kina: Samit s Južnom Korejom

U Pekingu samit Kina-Južna Koreja. Peking i Seul žele veći obim trgovine, a Seul traži podršku u odnosima s Pjongjangom, preko najvažnijeg saveznika S. Koreje.

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 09.01.2012.

09:32

Default images

Predsednici Kine i Južne Koreje sastali se u Pekingu, što je bio njihov prvi samit otkako je smrt Kim Džong Ila, lidera Severne Koreje, otvorila mogućnost za to da tamo dođe do promena. Smrt „Dragog vođe“ u decembru 2011. godine postavila je Demokratsku Narodnu Republiku Koreju za centralnu temu susreta Hu Đintaoa i Li Mjang Baka

Predsednik Republike Koreje Li Mjang Bak stigao u Pekingu je dočekan uz veliku pompu, uz protokolarni, lični doček Hu Đintaoa.
Peking: Saradnja s Japanom i DNR Korejom (Beta - 09.01.2012.)
Li Mjang Bak je sa svojim kineskim kolegom razmatrao načine za razvoj strateškog partnerstva dveju zemalja i mera saradnje usmerene ka miru i stabilnosti na Korejskom poluostrvu.

Dvojica lidera planiraju da u prvoj polovini godine počnu s pregovorima o bilateralnom sporazumu o slobodnoj trgovini, kao i odvojene pregovore o slobodnoj trgovini s Japanom.

Predsednici Li i Hu su razgovarali i o temama koje narušavaju bilateralne odnose, a koje se tiču kretanja kineskih brodova u akvatoriju Republike Koreje (Južne), i ubistvu vojnika obalne straže Južne Koreje, za šta je optužen jedan od kineskih ribara.
Peking: Pažnja okrenuta ka Pjongjangu (Beta - 09.01.2012.)
Tokom razgovora je bilo reči i o pružanju podrške zvaničnog Pekinga vlastima Demokratske Narodne Republike Koreje (Severne).

I Seul i Peking pažljivo prate političku situaciju u DNR Koreji, imajući u vidu da bi eventualna borba za vlast posle smrti Kim Džong Ila mogla da destabilizuje državu koja razvija nuklearni i raketni program.

Narodna Republika Kina, kao najbliži i najveći ekonomski partner vlasti u Pjongjangu, podržala je izbor Kim Džong Una na mesto novog vođe te zemlje, u cilju održavanja stabilnosti i sprečavanja eventualnog priliva izbeglica preko granica dveju zemalja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: