Petak, 09.12.2011.

07:01

Britanci odbacili promenu Ugovora

Sporazum koji bi obuhvatao svih 27 članica Evropske unije nije postignut, posle sednice koja je do ranog jutra trajala u Briselu.

Izvor: B92

Default images

Francusko-nemački plan naišao je na otpor Velike Britanije i Mađarske, pa će se sve odluke odnositi samo na 17 članica evrozone, uz moguće uključenje još 6 država.

Premijer Francuske Nikola Sarkozi saopštio je na kraju maratonske sednice da članice evrozone do marta moraju da potvrde promene Ugovora EU, na putu ka rešenju dužničke krize i očuvanju zajedničke valute.

Plan koji su Nemci i Francuzi sastavili zasniva se na većoj kontroli ponašanja pojedinačnih vlada od Evropske unije, od toga da Evropska komisija kažnjava prekršaje budžetske discipline, do ujednačavanja poreskih stopa.

Neke od članica koje nisu u evrozoni nisu prihvatile takav plan – Britanci i Mađari su glasali protiv, a premijeri Švedske i Češke su tražili konsultacije sa svojim parlamentima. Ostale nacije (Poljska, Bugarska, Rumunija, Estonija, Letonija i Litvanija) su bile spremne da prihvate dogovor.

Pre skupa premijera svih članica EU na odvojenom sastanku našli su se premijeri tri vodeće nacije – Angela Merkel, Dejvid Kameron i Nikola Sarkozi – ali posle 45 minuta razgovora nisu uspeli da približe stavove.

Usledila je neformalna večera svih članica, pa desetočasovna rasprava iza zatvorenih vrata, okončana kada je napolju već počinjao dan.

„Drago mi je da nismo ušli u evrozonu i sada mogu da kažem – Britanija nikada neće prihvatiti evro“, rekao je Kameron novinarima na konferenciji, koja je počela u 6:20 ujutro.

Sarkozi je porekao da izostanak dogovora automatski znači početak „Evrope sa dve brzine“, o čemu se već mesecima priča.

Među prvim reakcijama na Tviteru se oglasio Karl Bilt:

„Zabrinut sam zato što se Britanija ozbiljno udaljava od Evrope. U kom pravcu? U jakom savezu sa Mađarskom...“, objavio je Bilt u 6.50.

Program samita premijera EU nastavlja se već u 10 časova, kada bi Hrvatska trebalo da zvanično potpiše Pristupni ugovor sa Evropskom unijom, a na za nas najvažnijem delu samita biće doneta odluka o tome da li Srbija postaje zvanični kandidat za ulazak u EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: