Vlast pozdravlja ocenu EK

Predstavnici vlasti pozitivno su ocenili izveštaje Evropske komisije kojim se Srbiji dodeljuje status kandidata.

Izvor: Beta, Tanjug

Sreda, 12.10.2011.

14:35

Default images

Predsednica Skupština Slavica Đukić Dejanović rekla je da je preporuka Evropske komisije odlična vest i da ostali elementi Mišljenja EK nisu nepoznati javnosti.

"Odlična je vest što smo dobili preporuku za sticanje statusa kandidata, a svi ostali elementi i okolnosti u Mišljenju Evropske komisije nisu novi ni javnosti, ni meni", rekla je Đukić Dejanovićeva.

Ona je kazala da je "to ono što smo mogli čuti od zvaničnika Evropske komisije i predstavnika zemalja EU".

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić ocenio je da je izveštaj Evropske komisije izuzetno pozitivan po pitanju reformskih procesa u Srbiji. Jeremić je poručio da će Srbija nastaviti da doprinosi miru i stabilnosti na Balkanu, ali da neće menjati svoju politiku prema Kosovu zbog mišljenja EK. On je, međutim, dodao da se politika Srbije prema Kosovu neće menjati kao rezultat mišljenja EK.

"Naša kosovska politika se neće menjati kao rezultat mišljenja EK", naveo je Jeremić.

Srbija je, dodao je on, posvećena evropskom procesu, kao i pronalaženju kompromisnog rešenja za Kosovo.

"Ali to su za nas dva razdvojena procesa i jedan ne može da utiče na drugi, bar što se tiče naše pozicije", rekao je Jeremić, napominjući da se rešenje za pitanje Kosova može postići samo kroz dijalog.

Ministarka pravde Snežana Malović izjavila je da je za Srbiju ogroman svaki pomak ka Evropi i da se sada potvrđuje da država zaista čini sve u tom procesu. Malovićeva je rekla da ulazak u Evropsku uniju nije krajnji cilj, već da je najvažnije da Srbija u potpunosti dostigne standarde savremenog društva.

"Ovo je izuzetno važno za sve nas koji učestvujemo u sprovođenju korenitih reformi. Mišljenje Komisije je veliki podstrek", rekla je Malovićeva.

Prema njenim rečima, ulazak u Uniju je važan i zbog dostizanja standarda i uspostavljanja vladavine prava i pravne sigurnosti građana. Upravo zbog toga bila je neophodna reforma pravosudnog sistema, dodala je ministarka Malović i naglasila da Srbija, iako prija kada neko kaže ide u pravom smeru, ništa ne čini zbog Evrope kao takve već zbog građana.

Potpredsednik vlade za evropske integracije Božidar Đelić izjavio je da je pozitivan izveštaj EK rezultat dugotrajnog i posvećenog rada na okončanju saradnje sa Haškim tribunalom, sprovođenju reformi i pozitivnog doprinosa regionalnoj bezbednosti i saradnji.

Prema njegovim rečima, u teškim okolnostima krize u Evropi i nemira na severu Kosova i Metohije, neophodno je istaći da se radi o najboljem mogućem ishodu za Srbiju, dok su uslovi koje predlaže EK povodom dijaloga s Prištinom poznati i statusno neutralni, podsetio je Đelić i dodao da će Srbija u narednom periodu raditi na tome da pridobije podršku svake zemlje članice EU za decembarski samit lidera EU. Evropska komisija preporučila je da se Srbiji dodeli status kandidata za prijem u Evropsku uniju, "uz razumevanje da će se dijalog Beograd-Priština obnoviti". Predsednik Boris Tadić izjavio je da je ponosan što je reforme koje je Srbija sprovela Evropska komisija ocenila kao uspešne. Dok su većina domaćih stranaka pozdravile dobijanje statusa kandidata, SRS su protestovali ispred Predsedništva Srbije. Iz inostranstva takođe stižu pozitivne reakcije. Evropska komisija je predložila Savetu ministara EU da počne pregovore o članstvu s Crnom Gorom, dok je EK ocenila napredak BiH kao "vrlo ograničen".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: