Neredi protiv romskog "cara Kira"

Više od 120 ljudi uhapšeno je u bugarskom mestu Katunica nakon sukoba u kojima su građani zapalili nekoliko kuća i automobila romskog barona Kirila Raskova.

Izvor: Beta, Tanjug

Nedelja, 25.09.2011.

22:59

Default images

Nemiri su izbili pošto je jedan mladić nastradao kada je na njega naleteo minibus koji je vozio muškarac povezan sa Raskovim, samoproglašenim "romskim carem".

Više od 500 meštana okupilo se ispred jedne od njegovih kuća i tražilo da ga zajedno sa porodicom izbace iz sela u kojem živi 2.300 ljudi.

Kako prenose mediji, žandarmerija se isprečila ispred buntovnih meštana.

Kiril Raškov, poznatiji kao "car Kiro" je jedan od najpoznatijih bugarskih Roma. Hapšen je i osuđivan više puta, poseduje veliko bogatstvo, a registrovao je i političku partiju.

Incident u Katunici započeo je u petak uveče, nakon što je 55-godišnji muškarac, koji je prevozio familiju porodice Rašev pregazio 19-godišnjeg meštanina Angela Petrova, a zatim udario trojicu policajaca i dvojicu prijatelja ubijenog koji su pokušali da ga zaustave.

U subotu se, u pravcu palate Kirila Raškova uputilo oko 3.000 građana, koji romskog cara smatraju naručiocem ubistva mladića. Nekoliko časova pre ubistva Angel je dobio pretnju smrću od familije Raskova, zbog čega je i obaveštena policija.

Tokom vikenda u mestu Katunica napetost je eskalirala više puta. Policija je zbog izazivanja nereda i paljenja imovine "ciganskog barona" privela 127 osoba.

Istražni sudija odredio je meru pritvora za 28 osoba, izrečeno je nekoliko novčanih kazni kao i jedna zatvroska kazna od tri dana, saopštila je policija. Državni tužilac zatraži je proveru prihoda Kirila Raškova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: