Nedelja, 18.09.2011.

15:45

"Potreban statusno neutralan pečat"

Šef pregovaračkog tima Borislav Stevanović poručuje da će samo uz statusno neutralni pečat i dokumentaciju biti propušteni kamioni iz pokrajine.

Izvor: Tanjug

Default images

Dogovor o carinskom pečatu i pratećoj carinskoj dokumentaciji, koji je bio jedini postignut 2.septembra u Briselu, predvideo je normalizaciju prometa robe preko administrativne linije između Kosova i Metohije i ostatka Srbije, kaže Stefanović.

“U toj situaciji, mi očekujemo da narednih dana u punoj meri bude primenjeno prihvatanje pečata i prateće dokumenatcije koji su statusno neutralni. To znači u praksi da će preko prelaza Merdare i Končulj, ne preko prelaza Jarinje i Brnjak, s obzirom na okolnosti, biti omogućen pun promet robe, primanje robe i transport robe sa Kosova i Metohije, koja ima dogovoreni izgled carinski pečata i statusno neutralnu prateću carinsku dokumentaciju“, objasnio je Stefanović.

Republika Srbija je u tom smislu preduzela sve korake, naglasio je on dodajući da očekuje da u narednih nekoliko dana to bude u potpunosti normalizovano.

Samim tim što smo svedoci da su kamioni sa robom iz centralne Srbije počeli da ulaze na teritoriju Kosova i Metohije, očekujem da se to desi i sa druge strane, rekao je on.

“Ali taj promet će biti omogućen sa Kosova i Metohije samo u skladu sa dogovorom iz Brisela, što znači da će biti propušteni kamioni koji imaju statusno neutralno ugovoreni carinski pečat i statusno neutralnu prateću dokumentaciju. Oni koji su vraćeni juče nisu imali statusno neutralnu prateću carinsku dokumentaciju. Imali su elemente takozvane državnosti Kosova, zaglavlja na kojima piše Republika Kosovo“, objasnio je Stefanović.

On je izrazio uverenje da će narednih dana i prištinske vlasti primeniti taj deo dogovora, koji je neodvojiv deo dogovora u Briselu.

“Ako već pričcaju o implementaciji, treba da se fokusiraju na ono što je prava implementacija, a ne takozvana implementacija na Jarinju i Brnjaku s obzirom da o tome nije bilo govora. Ovo što oni rade je zloupotreba, a ono što bi trebalo da rade jeste puno ispunjavanje onoga što jeste dogovor iz Brisela da dokumentacija odgovara statusno neutralnom formatu“, poručio je Stefanović.

Bogdanović: Važna normalizacija života

(FoNet)
Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović izjavio je u Lešku, kod Leposavića, gde je obišao pogon fabrike "Lola Fot", da je važno da se fabrikama, preduzećima i ustanovama omogući da rade normalno u aktuelnim uslovima.

On je rekao da je aktivnost njega kao ministra i šefa pregovaračkog tima Beograda u dijalogu sa Prištinom Borislava Stefanovića ne samo da na neki način umiruje situaciju i pregovara sa međunarodnom zajednicom, razgovara sa lokalnim samoupravama i narodom, već je glavni cilj da se na ovim prostorima normalizuje život.

U razgovoru sa upravom pogona, oni su razmotrili kako pomoći fabrici u cilju obezbeđivanja što normalnijeg funkcionisanja, na koji način da se gotovi proizvodi dalje distribuiraju u centralnu Srbiju, i kako repromaterijal da dolazi iz centralne Srbije.

Bogdanović je istakao da je bitno u danima, kada postoje velike tenzije, usled namere Prištine da silom i jednostranim potezima nametne jednostrano rešenje, da se život odvija na normalan način, kako u fabrikama, preduzećima i školama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nešto se sprema... Bunkeri i rovovi na granici?

Poljska je počela da postavlja još veći broj metalnih barijera duž svoje granice sa Belorusijom kako bi odvratila nelegalnu migraciju i planira da ojača granicu sa Rusijom, saopštilo je danas poljsko Ministarstvo odbrane.

19:38

9.5.2024.

1 d

Svet

Amerika se predomislila: "Povlačimo"

Sjedinjene Američke Države su povukle licence kompanijama kao što su Intel i Kvalkom za isporuku 4G čipova za laptopove i mobilne telefone kineskom proizvođaču telekomunikacione opreme Huavei Technologies, ​​rekla su tri izvora.

9:51

9.5.2024.

1 d

Podeli: