Još prisnije sa Republikom Srpskom

Analitičari smatraju da bi Srbija, posle uslova koje je za EU kandidaturu postavila Angela Merkel, mogla da se još više okrene saradnji sa Republikom Srpskom.

Izvor: B92

Nedelja, 28.08.2011.

18:10

Default images

Time bi vlast u Beogradu pokušala da pokaže da je dalje centralna figura u regionu, ocenjuju sagovornici B92.

Analitičari ujedno ukazuju i da poseta ministra spoljnih poslova Vuka Jeremića Banjaluci, dan posle posete nemačke kancelarke Zagrebu i Beogradu, nije slučajna.

Posle zaključenja EU pregovora sa Hrvatskom, Nemačka može da dozvoli kašnjenje Srbije na putu ka EU. To smatra Nikola Jovanović, iz Centra za novu politiku i navodi da će zato Beograd izvući adut u vidu prisnijih odnosa sa Banjalukom.

"Srbija gubi na svom strateškom značaju sa ovakvim stavom Nemačke i pokušaće da jačanjem odnosa sa Republikom Srpskom pokaže da nije samo objekt politike i trgovine u regionu, već da je subjekt bez koga se ne može. Znači pokušaće da dokaže da nije dobro usporavati je a pogotov blokirati njenje evropske integracije", kaže Jovanović

Ishod posete nemačke kancelarke Angele Merekel Beogradu i Zagrebu je odnose na Balkanu vratio nekoliko godina unazad, smatra profesor FPN-a Predrag Simić. On kaže da u Sarajevu strepe da bi se Beograd usled zastoja u integracijama mogao umešati u unutrašnje stvari Bosne i kao argument tome u prilog ističu Jeremićev odlazak u Banjaluku.

"Ukoliko bi se Srbija umešala, to bi bilo veoma loše. Beograd hteo ne hteo morao bi da se suzdrži u ovoj situaciji iako je u poziciju koju nije izazavao. Na taj način bi pokazao da nema više veze sa metodama politike Slobodana Miloševića", kaže Simić-

U međuvremenu je nastavljena polemika na relaciji Beograd - Zagreb između premijerke Jadranke Kosor i predsednika Srbije i ministra spoljnih poslova Borisa Tadića i Vuka Jeremića.

Analitičari ocenjuju da je to pre svega zbog predizborne kampanje i u Hrvatskoj i u Srbiji. Što se tiče Kosova oko koga je izbila polemika, oni smatraju da bi diplomatski odnosi na Balaknu mogli da se stabilizuju na srednji rok pod uslovom da se pronađe konsktruktivno rešenje za Kosovo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: