Kfor pretresao srpske zvaničnike

Vojnici Kfora zadržali su oko ponoći više od pola sata na prelazu Jarinje šefa pregovaračkog tima Srbije Borka Stefanovića i ministra za KiM Gorana Bogdanovića.

Izvor: Beta, Tanjug

Subota, 30.07.2011.

00:50

Default images

Stefanović i Bogdanović zadržani su na punktu pošto su pošli u Beograd, gde će učestvovati na vanrednoj sednici Skupštine Srbije o krizi na KiM.

Oni su opisali pretres na punktu kao tretman prema kriminalcima. Kako navodi agencija Beta, kada se Stefanović pešice uputio ka prelazu, američki vojnici Kfora su repetirali puške i povikali: "Vratite se nazad!"

Stefanović je ponašanje američkih vojnika označio kao zastrašujući tretman kakav verovatno ne postoji ni u Iraku. "Ovako nešto verovatno ni u Iraku ne postoji, a mi nismo neprijatelji Kforu i država Srbija ne stoji iza ekstremista i huligana", rekao je Stefanović.

Prema rečima Bogdanovića, "Ovo ne služi na čast Kforu, posebno američkim vojnicima".

Bogdanović i Stefanović su rekli da će da trpe i ovakvo poniženje ako je to za dobrobit građana i poručili Srbima na severu Kosova da će odmah po završetku zasedanja da se vrate i da nastave da se bore na miran način.

Vojnici Kfora su prvo pomerili prepreku od bodljikave žice i posle pretresa automobila srpskih zvaničnika dozvolili im nakon 30 minuta da pređu administrativni prelaz Jarinje, koji je od četvrtka zatvoren i proglašen zabranjenom vojnom zonom.

Stefanović je podsetio da je komandant Kfora ranije večeras jasno poručio da "sutra neće napraviti ustupak" i da će za prolazak sledećeg konvoja Kfora njihovi vojnici razbiti srpske barikade.

"Rešili smo problem za danas, a moraćemo da rešavamo i sutra. Jedino rešenje je povratak na prethodno stanje. Bez toga nema povratka dijalogu s Prištinom", rekao je Stefanović za RTS.

Bogdanović je izrazio nadu da će na sednici Skupštine Srbije o Kosovu poslanici pokazati jedinstvo, jer, kako je rekao, "Kosovo i Metohija nije mesto za uskostranačke interese, ovo zlo ne sme da služi za stranačke svrhe".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

95 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: