Stefanović: Jedinstveni i mirni

"Komandantu KFOR-a smo saopštili da nećemo dozvoliti da se nasilnim putem menja namena administrativnih prelaza na severu Kosova", kaže Borko Stefanović.

Izvor: B92

Četvrtak, 28.07.2011.

20:51

Default images

On je u obraćanju građanima u mestu Rudare kod Zvečana naveo da je Erhard Biler odgovorio da KFOR to ne može da prihvati i da mora da sprovede odluke vlade Prištine.

"Zato današnji razgovori nisu bili uspešni", rekao je Stefanović i najavio za sutra u podne nastavak razgovora s generalom Bilerom.

Stefanović je građanima mesta Rudare rekao da su šanse za uspeh tih razgovora male i da je jedini deo dogovora koji se poštuje taj da specijalna jedinica kosovske policije Rosu neće intervenisati i upadati na sever Kosova i Metohije.

"Naš stav je jasan. Preneli smo generalnu Bileru i ako ne uspemo da njegovu odluku promenimo, moramo da ostanemo jedinstveni i mirni i da ne damo povoda za nasilje", rekao je Stefanović okupljenim građanima.

"Nikakve žrtve nemaju smisla i molim građane da ne ulaze u sukob sa KFOR-om, već da vojnicima dozvole nesmetan prolaz severom Kosova", rekao je Stefanović, koji je trenutno na sastanku u Zvečanu sa predsednicima opština i načelnikom kosovsko-mitrovačkog okruga.

KFOR je, prema rečima Stefanovića, izašao iz svog mandata i ima nameru da sprovede odluku prištinskih vlasti da se uvede kosovska carina na prelazu Brnjak.

Stefanović je rekao da će kosovski carinici na prelaze na severu Kosova biti prebacivani vazdušnim putem.

Stanje u mestu Rudare kod Zvečana je mirno i put je prohodan. Često prolaze vozila vojnika KFOR-a i meštani ih ne ometaju u tome.

Komandant KFOR-a Erhard Biler je izjavio da je NATO proglasio Jarinje i Brnjak za zabranjene vojne zone i zapretio primenom bojeve municije u slučaju napada.

Vlada Srbije je danas pozvala predsednicu Skupštine da zakaže vanrednu sednicu.

"U osnovi nasilne operacije pokušaja preuzimanja kontrolnih punktova Jarinje i Brnjak od strane pripadnika specijalne policije ne leži želja da se uspostave red i zakon, već jasna namera da se silom i po cenu ljudskih žrtava nametne promena ukupne realnosti na severu Pokrajine", navedeno je u saopštenju Vlade Srbije, koje je objavljeno danas ranije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: