Petak, 01.07.2011.

23:15

Prva rešenja na relaciji BG-PR

U Briselu je počela peta runda dijaloga Beograda i Prištine tokom koje se očekuje postizanje prvih konkretnih rezultata razgovora, započetih početkom marta.

Izvor: B92, Tanjug

Default images

Predstavnici Beograda i Prištine neće potpisivati nikakve sporazume, već će prihvatiti politički sporazum koji će predložiti Robert Kuper, u ime Evropske unije.

Šef pregovaračkog tima Beograda Borislav Stefanović očekuje da će biti postignuti konkretni dogovori o pitanju slobode kretanja, matičnim knjigama, katastrima, energetici i carinskim pečatima.

"Našli smo modalitet koji ne znači priznavanje nezavisnosti Kosova i rešava konkretne životne probleme ljudi", rekao je Stefanović u Vestima B92.
On je kazao da postoji verovatnoća da pitanje telekomunikacija i fakultetskih diploma bude preneto na sledeći sastanak u julu, a ako ne tada, "pokušaćemo da u septembru rešimo sva pitanja".

"Vlada Srbije neće priznati nezavisnost Kosova", ponovio je Stefanović i dodao da takozvani pasoši Kosova ni registarske tablice automobila neće biti priznati u Srbiji.

Pasoš je vrhunski simbol države, rekao je Stefanović, navodeći da lične karte nisu isto što i pasoš, pa mogu da bude priznate, kao što je to u slučaju odnosa Kine i Tajvana, ili u kiparskom modelu.

"Vlada je uvek i od početka govorila da putne isprave i pasoši ne mogu biti tretirani od strane naših organa kao sredstvo putovanja i dokaz državnosti", podsetio je Stefanović.

Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo Oliver Ivanović u razgovoru za B 92 navodi da bu nepridržavanje dogovora postignutih u pregovorima Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom Brisela značilo opasnost za bilo koju od strana koje svoju budućnost žele da vide u Evropskoj uniji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

43 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: