Zašto Paravinja nije izručen Srbiji

Bivši slovenački ministar Lovro Šturm kaže da Paravinja, koji je tražio azil u Sloveniji, nije izručen Srbiji jer su smatrali da Srbija krši ljudska prava.

Izvor: B92

Četvrtak, 30.06.2011.

20:04

Default images

Kako izveštava Nova TV, Šturm je rekao da postupak izručenja u bivšem mandatu nije bio izvršen i zbog tadašnje percepcije da su njezini pravni postupci sporni.

Za postupak izručenja Paravinje bio je istekao rok, pa se tako "izvukao".

On je 2007. godine tražio i azil u Sloveniji, ali mu je molba bila odbijena pa je je 31. januara 2008. godine pobegao u Nemačku.

Sadašnji slovenački ministar pravde Aleš Zalar za propuste je optužio bivšeg ministra Šturma.
"Paravinjina molba za azil nije bila prihvaćena i ministarstvo pravde primilo je obavest MUP-a da je postupak pravosnažno završen i od tada su bili ispunjeni uslovi za izručenje", rekao je Zalar za Pop TV.

Bivši pravni zastupnik Dragana Paravinje u Sloveniji Matevž Krivic rekao je da je od bivšeg ministra tražio samo da mu omogući zakonit postupak i da je samo to ministar i omogućio.

"Zalarove optužbe na račun Šturma kategorički odbacujem kao nestručne i nedopustivo formalističke", rekao je Krivic.

Dragan Paravinja uhapšen je 26. juna na području Srpca u Republici Srpskoj nakon višednevne potrage,a policiji je priznao da je ubio 17-godišnju Antoniju Bilić iz Drniša.
Policija svih ovih dana traži njeno telo u zahvatu reke Krke i u okolnim jezerima, posle Paravinje izjave da je leš bacio u reku.

Paravinja je u zatvoru u Istočnom Sarajevu i čeka odluku suda u Sokocu o tome hoće li protiv njega biti nastavljen krivični postupak zbog krivičnog dela počinjenog u BiH ili će biti izručen Srbiji i Hrvatskoj koje ga traže zbog silovanja i pokušaja silovanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: