78% građana protiv prijave Mladića

Većina građana Srbije, 51 odsto, ne bi izručila Ratka Mladića Haškom tribunalu, a samo sedam odsto bi ga prijavilo i uzelo 10 miliona evra nagrade.

Izvor: B92

Nedelja, 15.05.2011.

16:02

Default images

Ovo su rezultati istraživanja javnog mnenja, a koje je obelodanio predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Hagom i ministar za socijalnu politiku Rasim Ljajić.

Ljajić je u intervjuu za "Pres" rekao da prema tom istraživanju samo trećina (34 odsto) podržava hapšenje Mladića, 40 odsto smatra da je optuženi heroj, 53 odsto da je sud u Hagu pristrasan.

Čak četiri petine, odnosno 78 odsto anketiranih ne bi ga prijavilo i uzelo nagradu od 10 miliona evra.

Da će vlasti u Srbiji uspeti da lociraju najtraženijeg haškog optuženika, veruje 29 odsto građana, a ne veruje gotovo polovina, njih 49 odsto, rekao je Ljajić i dodao da takvi podaci ukazuju na reakciju građana na tešku ekonomsku i socijalnu situaciju.

"Ambijent je takav da građani traže krivca za njihovo nezadovoljstvo. Misle da su za to krivi vlast i pritisci međunarodne zajednice i zbog toga ih takvim negativnim stavovima kažnjavaju", naveo je Ljajić.

"Bramerc može da oteža dobijanje statusa kandidata u EU"

Prema njegovim rečima, glavni haški tužilac Serž Bramerc nije zadovoljan što su Mladić i Hadžić još na slobodi.

"Potrage se sprovode intenzivno i profesionalno, ali, nažalost došli smo u fazu kada se više neće meriti ti naši napori da budu uhapšeni, već samo krajnji rezultat kog još nema. To će obeležiti Bramercov izveštaj SB UN, a svi drugi uspesi koje imamo u saradnji s Tribunalom će pasti u drugi plan", objasnio je ministar.

Na pitanje da li glavni haški tužilac može da spreči Srbiju da dobije status kandidata za EU do kraja godine, Ljajić je odgovorio da može da oteža taj proces, jer će pojedine zemlje sa posebnom pažnom pratiti njegov izveštaj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

96 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: