Pakistan: Hiljadu ljudi na ulicama

Oko hiljadu demonstranata okupilo se na protestu u gradu Keta na jugozapadu Pakistana, uzvikujući "smrt Americi". Pakistanski talibani zapretili su napadima.

Izvor: B92

Ponedeljak, 02.05.2011.

13:35

Default images

Demonstranti, koji su se okupili na poziv islamističke partije, pre nego što su se mirno razišli, spalili su jednu američku zastavu.

"Bin Laden je heroj muslimanskog sveta i njegovom smrću neće se okončati pokret", rekao je bivši islamistički poslanik Asmatulah, koji je predvodio protest.

To je prvi protest u Pakistanu od kako je predsednik SAD Barak Obama u ponedeljak ujutru (po srednjeevropskom vremenu) objavio da je Bin Laden ubijen u akciji američkih specijalnih snaga u Abotabadu, oko 80 kilometara severno od Islamabada.

Keta je glavni grad provincije Beludžistan, na jugozapadu Pakistana, u blizini granice s Avganistanom.

Talibani zapretili napadima

U prvoj reakciji na vest o ubistvu Osame bin Ladena pakistanski talibani zapretili su napadima na pakistanske zvaničnike i vojsku kao i SAD. Talibani su kao cilj pomenuli i pakistanskog predsednika Asifa Ali Zardarija.

"Naš prvi cilj će sada biti pakistanski zvaničnici, predsednik Zardari i vojska. Amerika će biti naš drugi cilj", izjavio je Ehsanulah Ehsan, portparol Pakistanskog talibanaskog pokreta, Rojtersu telefonom sa nepoznate lokacije.

Povećane mere bezbednosti u ambasadama

Interpol je izdao upozorenje nakon ubistava Osame Bin Ladena kojim poziva na oprez u borbi protiv povišenog terorističkog rizika, dok su Vlade SAD i Velike Britanije upozorili ambasade da povećaju mere bezbednosti.

I u Srbiji ambasade Amerike, Velike Britanije, Francuske i Nemačke, kao i drugih zemalja koje su primale terorističke pretnje Al Kaide, već obezbeđuju pojačane snage policije, izjavio je za B92 direktor policije Milorad Veljović. Američki predsednik Barak Obama objavio je u ponedeljak ujutru po srednjeevropskom vremenu da je najtraženiji terorista na svetu, vođa Al Kaide Osama bin Laden, ubijen u nedelju u Pakistanu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: