Novi potres u Japanu

Zemljotres jačine 7,4 stepena po Rihteru pogodio severoistok Japana. Japanska meteorološka služba povukla je prvobitna upozorenja na pojavu cunamija.

Izvor: B92, BBC

Četvrtak, 07.04.2011.

16:57

Default images

Predviđa se da će visina plimnog talasa biti jedan metar, a japanska televizija apelovala je na stanovništvo ugrožene zone da se evakuiše u viša područja, prenosi BBC.

Američki Institut za geofiziku saopštio je da je najnoviji potres u Japanu bio jačine 7,4 stepena Rihterove skale, a epicentar potresa bio je 40 kilometara od japanske obale, javlja agencija AFP.

Ovaj zemljotres dogodio se na skoro istom mestu i dubini kao razorni zemljotres od 11. marta i me]u najjačim je od preko 1.000 potresa koji su od tada pogodili ovu zemlju.

Nakon današnjeg potresa, za priobalni deo, već razoren u zemljotresu od pre mesec dana, izdato je upozorenje na opasnost od pojave cunamija visine do dva metra, a stanovništvo je bilo upozoreno da se udalji od obale i skloni na viša područja, javio je AP.

Američki institut za geologiju saopštio je da se zemljotres dogodio 65 kilometara istočno od Sendaija, glavnog grada prefekture Mijagi, koja je 11. marta najviše stradala, i 115 kilometara od Fukušime.

Zvaničnici u oštećenoj nuklearnoj elektrani Fukušima saopštili su da novi potres, iako jak, nije izazvao nove probleme u ovom postrojenju. Od siline potresa čak i u Tokiju, koji je od epicentra udaljen 330 kilometara, zgrade su se tresle čitav minut, a u gradu Ičinoseki, na istočnoj obali, nestalo je struje i zgrade su se snažno zatresle, ali bez veće štete.

Zemljotres koji je Japan pogodio 11. marta, jačine devet stepeni Rihterove skale, izazvao je cunami sa talasima do 10 metara.

Prema najnovijim podacima Nacionalne policijske agencije, broj poginulih od ovih katastrofa u Japanu dostigao je 12.554, dok se kao nestalo vodi 15.077 ljudi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: