Četvrtak, 17.03.2011.

12:13

Komesar EU: Nuklearka van kontrole

Komesar EU za energetiku Ginter Etinger ocenio je da je nuklearna kriza u Japanu sada u "božjim rukama" i da je nuklearka Fukušima "van kontrole".

Izvor: Tanjug

Default images

"To mesto (Fukušima) je van kontrole", rekao je Etinger u EP, dan nakon što je izjavio da se Japan suočava sa "apokalipsom".

Obraćajući se Odboru EP za pitanja zaštite prirodne okoline, Etinger je juče rekao da je iznenađen zbog, kako je rekao, "neverovatnih surogat metoda" koje japanski tehničari primenjuju kako bi sprečili dalju katastrofu u Fukušimi.

"EU obzerver", glasilo Unije, prenosi da su globalne berze na alarmantan način reagovale na komentare Etingera, iako je njegova portparolka razjasnila da oni nisu bili zasnovani na nekim novim informacijama iz Japana.

Evropska komisija je juče potvrdila da je od država članica EU tražila da provere nivo radioaktivnosti u prehrambenim proizvodima koji se uvoze iz Japana, iako je uvoz iz ove zemlje na godišnjem nivou relativno nizak i dostiže oko 65 miliona evra. Uvozi se prevashodno voće, povrće i riba.

Maksimalni nivoi radioaktivnosti u prehrambenim proizvodima koji se uvoze u EU utvrđeni su posle nuklearne katastrofe u Černobilju, 1986. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

19 h

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: