Uhapšen hirurg iz afere "Medikus"

Doktor Jusuf Sonmez, "glavni hirurg" u operacijama vađenja organa na Kosovu, priveden u Istanbulu zbog sumnje da je izvršio više desetina operacija na Kosovu.

Izvor: B92

Sreda, 12.01.2011.

00:32

Default images

Ovu informaciju za B92 je potvrdila portparolka Euleksa Irina Gudeljević.

"Hapšenje je izvršeno na osnovu poternice koja je izdata od strane Okružnog suda u Prištini u vezi sa takozvanim slučajem Medikus", rekla je Gudeljevićeva.

"Tužilac iz kancelarije Specijalnog tižilaštva Kosova blisko sarađuje sa turskim pravosudnim organima kada su u pitanju paralelne istrage koje se vode na Kosovu i Turskoj. U ovoj fazi isuviše je rano da se kaže da li će ili ne gospodin Sonmez biti izručen Kosovu, jer o tome ne odlučuje Euleks", dodala je ona.
Na pitanje da li doktor Jusuf Sonmez može da se dovede u vezu i sa izveštajem izvestioca Saveta Evrope Dik Martija o trgovini organima, portparolka Euleksa je odgovorila da je Euleks poslao pismo Martiju da im dostavi sve dokaze koje ima jer Euleks ozbiljno shvata sve optužbe o organizovanom kriminalu.

"Nemam komentar na izveštaj gospodina Martija, sve u vezi sa gospodinom Martijem sam već rekla - da smo mi ohrabrili gospodina Martija i poslali mu pismo da sve dokaze koje ima u vezi sa organozovanim kriminalom ili bilo kakvim kriminalnim aktivnostima ili zločinima bude slobodan da dostavi Euleksu. Ne samo gospodin Dik Marti, već svi oni koji imaju bilo kakve dokaze, jer mi sve optužbe u vezi sa organozovanim kriminalom i ratnim zločinima shvatamo vrlo ozbiljno, ali još jednom napominjem da jedna istraga ne može biti vođena bez dokaza", rekla je Gudeljevićeva.

Doktor Jusuf Sonmez, "glavni hirurg" u operacijama vađenja organa na Kosovu, poznat po nadimcima "doktor vampir" i "doktor strvinar", priveden je u Istanbulu zbog sumnje da je izvršio više desetina operacija na Kosovu u okviru međunarodne mreže za koju se veruje da je trgovala ljudskim organima.

Izvestilac Saveta Evrope Dik Marti u svom izveštaju je naveo da su sve afere sa krađama organa organizovali isti ljudi, a sudija Euleksa Džonatan Ratel nedavno je izjavio da su siromašnim ljudima, koji su transportovani na Kosovo, davana lažna obećanja da će dobiti novac za svoje organe, koji su potom prodavani na crnom tržištu.

On je tokom saslušanja 7 osoba optuženih da pripadaju međunarodnoj mreži trgovine ljudskim organima, uhapšenog Sonmeza označio kao ključnog hirurga u operacijama na privatnoj klinici "Medikus" u Prištini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: