Novac od pretplate za broj 112

Da bi prikupio budžet za uvođenje broja 112, Sektor MUP-a za vanredne situacije razmatra prikupljanje novca preko telefonske pretplate, kaže šef tog sektora.

Izvor: B92

Ponedeljak, 03.01.2011.

10:31

Default images

Suština tog projekta je da dobijate operativni centar koji bi objedinio hitnu pomoć, vatrogasce i policiju, kaže šef sektora Predrag Marić.

On kaže da je to tehnički uslov da bi Srbija postala član EU i podsetio da je u poslednjem kvartalu 2010. trebalo da počne uvođenje broja 112, koji bi povezao centralu 92, 93 i 94, ali to nije urađeno zbog nedostatka novca.

Načelnik Sektora MUP-a je za "Večernje novosti" za vanredne situacije izjavio je da je u 2010. godini u Srbiji bilo ukupno 16.598 nesreća - elementarnih nepogoda i požara.

"Požare je gasilo 56.261 vatrogasaca, a povređeno ih je 20. Bilo je i 19 poplava, angažovali smo 2.282 spasioca, a evakuisano je 1.409 stanovnika. U svim nesrećama ukupno su povređene 483 osobe, a 74 su nastradale", rekao je Marić

Marić je kazao da je usvajanje novog Zakona o vanrednim situacijama uticalo na bolju zaštitu od elementarnih nepogoda.

"Sada više niko ne može ni iza koga da se skriva, ni u opštinama, ni u mojoj službi. Vidi se ko šta radi, odnosno ne radi. Zakon je omogućio i formiranje štabova za vanredne situacije preko kojih već nekoliko meseci neposredno komuniciramo sa lokalnom samoupravom. Rezultat je veća efikasnost", dodao je Marić.

On je podsetio da sada ima 3.000 vatrogasaca, ali je za optimalno funkcionisanje potrebno barem još 1.000.

"Nažalost, država trenutno nema novca. Ali, dosta je urađeno na razvoju specijalističkih timova za poplave i ruševine. Kada smo počeli da ih formiramo, čuli su se komentari da nam to ne treba, ali sada se pokazao njihov značaj. Prošli su rusku i francusku školu, nabavljena je vrhunska oprema. Imamo pet timova za ruševine, a četiri ekipe zadužene za poplave će biti udvostručene", najavio je Marić.

Od 2007. kupljeno je 80 vatrogasnih vozila, a specijalistički timovi su kompletno opremljeni novom odećom, skenerima i izdresiranim psima.

"I dalje nam fali pumpa za izbacivanje mulja koji posle poplava ostaje u kućama. Nemamo novca ni za kupovinu letelica, ali veliku pomoć nam pružaju ruski helikopteri stacionirani u Nišu", rekao je Marić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: