Subota, 11.12.2010.

15:59

Ekstradicioni pritvor za Sanadera

Državno tužilaštvo Salcburga saopštilo je da je dežurni sudija danas saslušao bivšeg hrvatskog premijera Ivu Sanadera i odredio mu pritvor od 14 dana.

Izvor: B92, Tanjug

Default images

Prema rečima portparolke tužilaštva Barbare Fajhtinger, Sanader je izveden pred dežurnog sudiju u Salcburgu koji mu je odredio pritvor pred izručenje od najmanje 14 dana.

Šef zatvora u Salcburgu Ditmar Knebel je kazao da su prvi pregledi pokazali da je Sanader u dobrom fizičkom i psihičkom stanju, i naveo da će on u ponedeljak biti ponovo pregledan.

Bivši hrvatski premijer Sanader, kako navode nemački mediji, u zatvorskoj ćeliji u Salcburgu deli smeštaj sa jednim licem koje je optuženo za krađu.

Podsetimo, nekadašnji hrvatski premijer Sanader uhapšen je juče u blizini Salcburga, na osnovu hrvatske poternice koja ga sumnjiči za korupcionaške radnje. Sanader je dan ranije pobegao iz Hrvatske, nakon što mu je Sabor oduzeo poslanički imunitet.

Za sada je nejasno koliko će Ivo Sanader ostati u austrijskom zatvoru. Proces bi mogao relativno brzo da bude okončan ako pristane na izručenje, poručili su iz kancelarije javnog tužioca Salcburga i objasnili da čekaju da im iz Zagreba pošalju dokumenta.

Sam Sanader je uoči hapšenja hrvatskim medijima rekao da nije ni lopov ni kriminalac i da su sve optužbe protiv njega politički motivisane. Nije tražio svog advokata, već mu ga je sud dodelio po službenoj dužnosti. Sanader se, prema tim navodima, žalio da mu je loše, pa su mu obezbeđeni lekovi koje uzima.

Istraga protiv Sanadera bavi se i tačnim utvrđivanjem njegove, ali i imovine njegove uže i šire familije. Na računima njegovih kćerki Petre i Brune pronađeno je više od milion kuna, što je oko 135.000 evra. Na meti istrage su Sanaderova supruga Mirjana, sestra Danica, koja je časna sestra, zatim brat Vladimir, koji živi u Švajcarskoj, brat Vinko, koji je katolički sveštenik i ima splitsku adresu, kao i brat Miroslav, koji živi u Austriji i sa kojima je Ivo bio u momentu hapšenja.

Hrvatski mediji prenose da austrijske vlasti nisu imale odgovor na pitanje šta će biti sa mlađim bratom bivšeg premijera, koji je u trenutku hapšenja bio sa njim u kolima.

Još se zvanično ne zna u kojim je slučajevima Sanader osumnjičen, a mediji nagađaju da je reč o izvlačenju novca iz državnih firmi i ministarstava preko marketinške agencija Fimi-medija, ali i za nezakonito poslovanje Hrvatske elektroprivrede.

Povodom hapšenja bivšeg hrvatskog premijera Ive Sanadera, aktuelna premijerka Jadranka Kosor izjavila je da su pred zakonom svi jednaki.

Opozicija podseća da već tri godine upozorava na ono što se dešava.

"Čekalo se dugo i danas gledamo kako se Hrvatska sramoti sa svim što se događa. S jedne strane, institucije su počele raditi, s druge strane možemo se zapitati šta bi bilo da su radile sve ove godine, da su ljudi pošteno, beskompromisno radili i provodili zakon", rekao je Zoran Milanović, lider SDP-a.

Austrijska štampa predlaže da se saslušanje Sanadera u njihovom sudu iskoristi kako bi se rasvetlila afera oko banke "Hipo Alpe Adria" uz ocenu da je Sanader bio jedna od ključnih figura u tom slučaju.

Hrvatska premijerka Jadranka Kosor u ponedeljak će zvanično posetiti Beč, a tema razgovora sa austrijskim zvaničnicima biće i Sanader, prenose mediji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nešto se sprema... Bunkeri i rovovi na granici?

Poljska je počela da postavlja još veći broj metalnih barijera duž svoje granice sa Belorusijom kako bi odvratila nelegalnu migraciju i planira da ojača granicu sa Rusijom, saopštilo je danas poljsko Ministarstvo odbrane.

19:38

9.5.2024.

1 d

Svet

Amerika se predomislila: "Povlačimo"

Sjedinjene Američke Države su povukle licence kompanijama kao što su Intel i Kvalkom za isporuku 4G čipova za laptopove i mobilne telefone kineskom proizvođaču telekomunikacione opreme Huavei Technologies, ​​rekla su tri izvora.

9:51

9.5.2024.

1 d

Podeli: