EU ukinula vize za BiH i Albaniju

Savet ministara Evropske unije ukinuo vize Bosni i Hercegovini i Albaniji, javio je radio Slobodna Evropa.

Izvor: B92, Tanjug

Ponedeljak, 08.11.2010.

08:35

Default images

Odluka je donesena jednoglasno na sastanku ministara unutrašnjih poslova 27 zemalja članica EU, što znači da se Holandija saglasila uprkos ranijoj uzdržanosti.

Odluka će 14. decembra biti objavljena u službenom listu EU, a građani BiH će od 15. decembra moći slobodno da putuju.

Na snazi ostaju dva kontrolna mehanizma, monitoring kojim će se proveravati da li se dogovoreni i dostignuti standardi poštuju u kontinuitetu i mehanizam ranog upozoravanja u obliku stalnog dijaloga u čijem je fokusu pitanje azilanata. Do odluke o slobodnom putovanju građana kroz zemlje šengena vlasti u BiH morale su da ispune 174 tehnička uslova, od kojih je najvažniji uvođenje biometrijskih pasoša.

Evropska komisija je 27. maja predložila ukidanje viza za BiH, a Evropski parlament je to prihvatio 7. oktobra. BiH je poslednja zemlja u regionu koja je dobila bezvizni režim.

Srbija i Crna Gora dobile su viznu liberalizaciju 19. decembra prošle godine.

Izvestiteljka Evropskog parlamenta za viznu liberalizaciju Tanja Fajon istakla je da je danas izuzetan dan za građane ove dve države.

"Čestitam građanima BiH i Albanije na ovom važnom koraku ka EU, posebno važnom za mlade i za buduće generacije. Ukidanje viza otvoriće nove mogućnosti za ljude, ojačati kontakte, političku, ekonomsku i kulturnu saradnju. Albanija i BiH imaju danas veliki razlog za slavlje", poručila je Fajonova.

Kako je istakla, ove dve države su ispunile sve kriterijume za viznu liberalizaciju.

"Gotovo je sa dugim redovima ispred konzulata i srušeni su zidovi koji su odvajali porodice i prijatelje. Odgovornost je sada na svim stranama. Neke zemlje članice EU još uvek strahuju od masovnog priliva azilanata, a taj strah je neopravdan", smatra Fajonova.

Ona je podsetila da su vlade u Tirani i Sarajevu uložile dosta napora da informišu građane o odgovornostima koje sa sobom donosi vizna liberalizacija, ukazavši da kao prioriteti ostaju neopohodne refome, borba protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Ovo je, kako kaže sekretar Ministarstva bezbednosti Bosne i Hercegovine Bakir Dautbašić, „prvi veliki korak Evropske unije, koji će građani direktno osetiti“.

Kako je ispunjavanjem uslova za viznu liberalizaciju jasno definisano svako pravilo za odlazak građana u inostranstvo, institucije Bosne i Hercegovine upozoravaju građane da ne smeju zloupotrebljavati bezvizni režim.

Bakir Dautbašić naglašava kako bi pojavljivanje lažnih azilanata, kako se to dogodilo nakon prošlogodišnjeg ukidanja viza Srbiji, Crnoj Gori i Makedoniji, moglo dovesti do značajnih restrikcija, pa čak i do povlačenja odluke o ukidanju viza.

Zvaničnici iz BiH upozoravaju građane da bezvizni režim ne donosi i dozvole za rad u Evropskoj uniji i da se pojedine mere, poput dvostrukog mehanizma nadzora, primenjuju zbog sprečavanja povećanja broja lica van Evrope koja bi preko zapadnog Balkana dolazila u EU sa zahtevom da dobiju azil.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: